Ismerjük meg jobban a mára népbetegségnek számító fájdalmas kórképet.

Az epehólyag a máj alatt elhelyezkedő kis, körte alakú szerv, ami a máj által termelt epét tárolja. Az epe funkciója a zsírok lebontása és az emésztés segítése. Amikor ez a folyadék elkezd kikristályosodni, majd egy vagy több kisebb darabban összeállni, akkor beszélünk epekőről. Ennek két fajtája van: a koleszterinkő és a pigmentkő.

A koleszterinkő előfordulása a gyakoribb, ilyenkor, ahogy a nevében is szerepel, a máj által kiválasztott több koleszterin okozza a megkövesedést.

A pigmentkő a máj által termelt bilirubinból alakul ki, főként más máj- vagy epeproblémák következtében.

Az epekövességre hajlamosíthatnak genetikai tényezők, túlsúly, magas koleszterinszint, cukorbetegség, de a túlzott diéta vagy a túl sok zsíros étel fogyasztása is.

Van, aki sokáig vígan elél vele, míg másoknak pokoli fájdalommal jut a tudomására, amikor begyullasztja vagy elzárja az epevezetéket. Ilyenkor erős hasi fájdalom lép fel (főleg a jobb oldali felső traktusban), ami átsugározhat a jobb oldali vállövbe vagy a hátba, és lélegzetvételnél erősödik, hányinger, hányás jelentkezhet. Ilyen tünetek jelentkezése esetén haladéktalanul keressünk fel orvost, aki vérvétellel és ultrahanggal tudja igazolni a diagnózist és annak fényében javasol kezelést.

Forrás: WebMD