Teszt az egészségért.

Azok a középkorúak, akik nem tudnak 10 mp-ig megállni egy lábon, majdnem dupla akkora eséllyel haláloznak el egy évtizeden belül, mint azok, akik végre tudják hajtani a feladatot – derült ki egy új felmérésből.

Az izomerővel vagy a rugalmassággal ellentétben az egyensúly általában a hatodik évtizedig egészen jól megőrződik, majd gyors zuhanásba kezd.

Egy brazil kutatócsapat azt vizsgálta, hogy az egyensúlyteszt mutatója lehet-e a későbbi halálozás kockázatának egy évtizeden belül. A kutatók szerint egy egyszerű és biztonságos gyakorlat segíthet felmérni az egészségi állapotunkat.

A vizsgálatba több mint 1700 résztvevőt vontak be, 51 és 75 év köztieket (átlagéletkoruk 61 év volt), 2009 februárja és 2020 decembere között. A résztvevők 68%-a férfi volt. Súlymérés és különféle vizsgálatok is a felmérés részét képezték: a bőrredő vastagság, a derékbőség, az orvosi előzmények is rögzítésre kerültek. Csak azok kerültek be, akiknek a járása stabil volt.

A pácienseket arra kérték, hogy álljanak fél lábon 10 mp-ig, mindenféle külső segítség nélkül. A felemelt lábat az álló lábszár hátsó részén kellett megtámasztani, a karokat leengedve és előre tekintve. Mindkét lábon 3 kísérletet engedélyeztek.

Kb. 5-ből 1 ember nem tudta a feladatot végrehajtani és ez a korral haladva emelkedett, duplájára nőtt az 51-55 év közötti szakaszban. 56-60 év között már 8%, 61-65 év között 18%, ennél idősebbeknél 37% nem tudott így megállni, a 71-75 éveseknek már több mint a fele nem volt képes végrehajtani a feladatot.

Egy 7 éves követéses időszakban 123 ember elhunyt, különféle okok miatt. Nem volt egyértelmű az időbeliségben vagy az okok között a tesztet teljesíteni tudók és nem tudók között. Azonban a fél lábon elbukók halálozási aránya jelentősen nagyobb volt: 17,5%, a másik csoport 4,5%-val szemben.

Általánosságban azok, akik nem tudtak fél lábon megállni, rosszabb egészségi állapotban voltak. Sokan elhízottak voltak, és/vagy szívbetegséggel, magas vérnyomással, rossz koleszterinszinttel küzdöttek. A 2-es típusú diabétesz háromszor olyan gyakori volt köztük, mint azoknál, akik sikerrel vették az akadályt.

Ez egy megfigyeléses vizsgálat volt és mint ilyen, a sikertelenség mögött rejlő okokat nem tudta megállapítani. A résztvevők mind fehér brazilok voltak, ezért az eredményeket nem lehet széleskörben, különböző népekre vagy etnikumokra igaznak vélni. Fontos azt is megjegyezni, hogy nem álltak rendelkezésre adatok például a gyógyszerekkel, dohányzással, sérülésekkel kapcsolatban.

A 10 perces egyensúly teszt gyors és objektív visszajelzést ad a páciensnek és az orvosnak egyaránt. A teszt hasznos információval szolgálhat a középkorú vagy idősebb férfiak és nők halálozási rizikóját tekintve, érdemes lenne időnként rutinszerűen elvégezni.

A tanulmányt itt publikálták: British Journal of Sports Medicine.