Mi is jól járunk a kapirgálókkal.

Nagyanyáink kertjéből még nem hiányozhatott a baromfi, de manapság mintha már nem lenne divat tartani. Sok helyen még vidéken sem látunk szárnyasokat, pedig ott miden adott lenne a nevelésükhöz. Akadnak, akik mégis belevágnak, mert szeretik az állatokat vagy tudatosan kívánnak táplálkozni, mások a gyerekek kedvéért hoznak a kertbe pipiket.

Nekünk 6 érvünk van arra, hogy a csirkék újra visszakerüljenek a hátsó kertekbe!

1. Kevesebb étel megy a kukába

Világviszonylatban évente mintegy 35 millió tonna élelmiszert dobunk ki (elképesztő szám!), ami a pazarlás mellett Földünk klímaváltozásához is hozzájárul. A csirketartás remek módszer a kidobásra ítélt élelmiszermennyiség csökkentésére, hiszen a pipik sok mindent felcsipegetnek, ami egyébként a szemétben végezné. A csirkék nagyszerűen hasznosítják a konyhai maradékot. Megeszik a zöldségek, gyümölcsök héját, a kicsit már barnultabb darabokat, a kenyérmaradékot, a tésztát, és a felsorolás itt még messze nem ér véget.

2. A kertet is kitakarítják

A pipik segítenek a különböző kerti munkák során keletkezett hulladékok eltakarításában is. Gondoljunk csak a levágott fűre – odavannak érte a csirkék (ugye mondanunk sem kell, hogy csak rövid és kezeletlen füvet dobjunk eléjük). A csirke tehát a legnagyszerűbb kerti segédeszköz is egyben!

3. Értékes a trágyájuk

A csirketrágya kiválóan hasznosítható – adjuk a komposzthoz, és érlelés után magas tápanyagtartalmú trágyát kaphatunk. Kiugróan sok nitrogént tartalmaz, emellett kálium és foszfor is bőségesen van benne. Körültekintőnek kell lennünk azonban a trágya elkészítésénél, mert a túl sok nitrogén károsíthatja is a növényeket. Mindenképpen érleljük meg, mert a nyers csirketrágya megégetheti és ki is pusztíthatja a kertünk növényeit!

4. A tojása nem csak a gyomrunkban végezheti

A frissen behozott házi tyúktojásnak nincs párja. Ha véletlenül mégsem ennénk meg az összes csirketojást, akkor azokat is remekül használhatjuk trágyaként! Magas kalciumtartalmuk miatt ugyanis igen értékesek a növények számára. Sőt az összetört tojáshéjak állítólag távol tartják a csigákat a kerti ágyásoktól (és még összetörés előtt a tojást is megeheted).

5. Vegyszerek helyett is kiváló

Ha nem szeretnénk növényvédő szert használni a kártevők ellen a kiskertedben, vegyünk csirkét! Egy csapat csirke megtisztítja a birtokot a tücsköktől-bogaraktól, hiszen összeszedik a lárvákat, kifejlett egyedeket egyaránt. A gyomok ellen is bevethető a csőrös hadsereg! A csirkék egész nap csipegetnek, felszedik a gazok magvait is, nyomukban gyom nem marad. Ha magunk húzogatjuk ki a gyomokat, azt is dobhatjuk a pipik elé, segítenek eltakarítani a keletkezett szemetet. A gazok többsége egyébként számos értékes anyagot, vitamint, ásványi anyagot tartalmaz, ami a csirkéknek kifejezetten jót tesz.

6. Segít csökkenteni az ökológiai lábnyomunkat

Becslések szerint csak az USA-ban a káros gázok kibocsájtásának 13%-a az élelmiszerek előállításából és szállításából származik. Nyilvánvaló, hogy a helyben (a kertedben) megtermelt ennivaló minimálisra csökkenti az ökológiai lábnyomunkat. Arról már nem is beszélve, hogy magunk termeljük meg az étkeket, így pontosan tudjuk, milyen körülmények között, mit csipegettek a szárnyasok.