Cseréljük le a margarint.

Érdemes a margarint, a vajat, a majonézt olívaolajjal helyettesíteni! Bár az olívaolaj nem olcsó, a jó minőségű kincset ér a szervezetünk számára. Egy új tanulmány szerint a szív- és érrendszeri-, légzőszervi-, neurodegeneratív és daganatos betegségekhez kapcsolódó halálozási kockázatot csökkenti, ha naponta 7 grammnál több (másfél teáskanálnyi) olívaolajat fogyasztunk.

A Journal of the American College of Cardiology c. tudományos folyóiratban megjelent tanulmány során a kutatók 60582 olyan nőt és 31801 olyan férfit követtek, akik a vizsgálat kezdetén, 1990-ben nem szenvedtek sem szív- és érrendszeri-, sem daganatos betegségekben.

A 28 éven át tartó követés során 4 évente felmérték a résztvevők étrendjét. A kérdőív rákérdezett arra, hogy átlagosan milyen gyakran fogyasztanak bizonyos ételeket, zsír- és olajtípusokat, valamint arra, hogy mely márkájú vagy típusú olajat, zsírt használják.

Az olívaolaj fogyasztás a salátákra öntött, a kenyérre vagy más ételekhez tett és a sütéshez használt olívaolaj mennyiségből adódott. Egy evőkanálnyi adag 13,5 g olívaolajnak felel meg. Feljegyzésre került az egyéb olajok, zsírok, vaj, margarin, tejtermékek fogyasztása is.

Az olívaolaj fogyasztás napi 1.6 gramm volt 1990-ben, ez 4 grammra nőtt 2010-re, míg a margarin fogyasztás napi 12 grammról 4 grammra csökkent, köszönhetően a étkezési trendek változásának. Az egyéb zsírok bevitele nem változott jelentősen.

A több olívaolajat fogyasztó résztvevők gyakran fizikailag aktívak voltak, dél-európai vagy mediterrán ősökkel rendelkeztek, sokkal kevesebbet dohányoztak és sok gyümölcsöt, zöldséget ettek azokhoz képest, akik kevesebb olívaolajat vittek be a szervezetükbe.

Az átlagfogyasztás a magasabb olívaolaj bevitelűeknél 9 g volt és ez kb. a résztvevők 5%-át jelentette.

A 28 éves vizsgálat során 36 856 haláleset történt. A legtöbb olívaolajat fogyasztók 19%-kal kisebb eséllyel haltak meg szív- és érrendszeri betegségekben, 17%-kal daganatban, 29 %-kal neurodegeneratív és 18%-kal légzőszervi betegségekben, azokhoz viszonyítva, akik alig vagy sosem ettek olívaolajat.

Napi 10 gramm egyéb olaj és zsír helyettesítése olívaolajjal 8-34%-os csökkenést mutatott az összes és az ok-specifikus halálozásban.

Elképzelhető, hogy egyéb tényezők is közrejátszanak, így a több olívaolaj fogyasztás eleve velejárója az egészségesebb étrendnek és a magasabb társadalmi-gazdasági státusznak. Az eredmények azonban a korrigálás után is nagyjából ugyanazok maradtak.

További vizsgálatokra van szükség ahhoz, hogy megállapítsák, pontosan mely betegségek ellen véd az olívaolaj fogyasztása, és az sem mindegy, hogy mennyi a napi ajánlott mennyiség. Fontos lenne az is, hogy konkrét adagok kerüljenek meghatározásra, amit a fogyasztók könnyen tudnak értelmezni.