Minden negyedik ember ismeri csak a leírtakat.

„Olvassa el a betegtájékoztatót, vagy kérdezze meg orvosát, gyógyszerészét.” – ezt az ajánlást alighanem mindenki ismeri. Mégis: a vényköteles piruláknál csak minden negyedik, a vény nélkül is beszerezhetőknél csak minden ötödik ember olvassa el figyelmesen a gyógyszerhez mellékelt lapot. Sokan csak úgy, véletlenszerűen, összevissza kapkodják az orvosságokat, és nem kevesen simán bevesznek bármit, amit a szomszédtól, ismerőstől kaptak „hasonló panaszokra”.

Pedig a betegtájékoztató fontos dolgokról informál!

Hogyan és meddig szedjük a gyógyszert?

Amennyiben az orvos másképp nem rendeli, a betegtájékoztatón olvassuk el, hogy mikor, hogyan, mennyit és mennyi ideig kell a gyógyszerből szednünk. A terápia sikerességét veszélyezteti, ha a hatóanyag túl magas vagy túl alacsony dózisban kerül a szervezetünkbe, vagy nem a megfelelő időben vesszük be a tablettát.

Ha elfelejtettük bevenni vagy kétszer vettük be

Mindkét esetben a betegtájékoztató ad információkat a további lépésekre vonatkozólag!

Ellenjavallatok

A betegtájékoztatón feltétlenül ellenőrizzük, hogy az ott felsorolt ellenjavallatok (pl. bizonyos fennálló betegségek, allergiák) nem érintenek-e bennünket. Ha igen, akkor konzultáljunk az orvosunkkal, hogy mit javasol, valószínűleg egy másik gyógyszert fog előírni számunkra.

Figyelmeztetések

Egy gyógyszer szedése során különböző sajátosságokra is figyelnünk kell, például előfordulhat, hogy a gépjárművezetést befolyásolja egy adott orvosság. Mindig tartsuk be ezeket a figyelmeztetéseket!

Kölcsönhatások

Egyes gyógyszerek vagy élelmiszerek nem fogyaszthatók együtt. A tej vagy a grapefruit például ilyen lehet. Nem szabad ezeket a kölcsönhatásokat lebecsülni, mivel jelentősen csökkenthetik, fokozhatják vagy semlegesíthetik a hatóanyag hatását. Ezért ha más gyógyszereket is szedünk, mindenképpen konzultáljunk erről az orvosunkkal, gyógyszerészünkkel.

Mellékhatások

A betegtájékoztató legnagyobb részét a mellékhatások felsorolása teszi ki. A hosszú lista azonban ne keltsen bennünk pánikot, mivel a mellékhatások előfordulása az esetek többségében nagyon ritka. Mégis fontos ismernünk ezeket, mivel előfordulhat, hogy mi leszünk az az 1000-ből 1 beteg, akinél egy adott reakció megjelenik.

Eltarthatóság és megfelelő tárolás

Egy gyógyszert már nem szabad tovább szednünk, ha túlhaladja az eltarthatósági idejét (jelezve a dobozon), vagy nem megfelelően tároltuk. A szemcseppek például 4-6 hétnél tovább már nem alkalmazhatók. A legtöbb gyógyszert fénytől védve kell tárolni, és akad, amelyik a hűtőben tartandó. Mindig olvassuk el a betegtájékoztatót, és kérdezzük meg a  gyógyszerészt – inkább többet kérdezzünk, mint kevesebbet!