A nyugdíj melletti munkavállalás számos előnnyel járhat. Nem csupán az anyagi biztonság megteremtésében segíthet, de új kihívások és tartós barátságok forrása is lehet egy új munkahely. Cikkünkben részletesen bemutatjuk miképp találhatjuk meg nyugdíjasként a tökéletes munkát.

Ezért érdemes nyugdíj mellett munkát vállalni

Új kihívások várnak ránk

A nyugdíjas éveinket elkezdve hirtelen rengeteg szabadidőnk lesz, amivel sokszor nem tudunk mit kezdeni. Főleg, ha előtte hozzászoktunk a napi rutinhoz, hogy reggel felkelünk, bemegyünk a munkahelyre, majd miután ledolgozzuk a 8 óránkat hazamegyünk.

A munka világát otthagyva hirtelen nagy űr keletkezik a mindennapokban. Sokaknál lelki problémát okozhat az is, hogy hirtelen haszontalannak érzik magukat, hiába mondják a barátok, családtagok, hogy ez nem így van. Ha még nem állunk készen erre a nagy váltásra és szívesen töltenénk napjainkat hasznosan, érdemes elgondolkozni a nyugdíj melletti munkavállaláson.

Szépkorúként is vállalhatunk munkát, végezhetünk szellemi vagy akár könnyebb fizikai munkát is. Egy jól megválasztott nyugdíjas állás új kihívásokat rejt, segíthet a szellemi és fizikai fittségünk megőrzésében is.

Barátokra mindig nagy szükség van

Az ember minden életszakaszában fontosak a barátok, idősebb korban viszont ha lehet, még nagyobb szükségünk van rájuk. A gyerekek már réges-rég kirepültek a családi fészekből és élik a saját életüket. A magányosan töltött napok ellen a legjobb gyógyír a társaság, a barátokkal töltött idő. Szerencsére a nyugdíjas korban is köthetünk barátságokat. A munkavégzés pedig remek lehetőség, hogy új emberekkel ismerkedjünk, barátokat szerezzünk. A szociális kapcsolatok ápolásában a munkavállalás mindenképpen hasznos, hiszen nem egyedül töltjük a napjainkat, új élmények érnek minket.

Valamiből meg kell élni nyugdíjasként is

Nem mindenki olyan szerencsés, hogy nyugdíj mellett anyagi biztonságban érzi magát. Ha a megtakarítások se érik el azt a szintet, amivel együtt a vágyott, kívánt életszínvonalat fenn tudjuk tartani, akkor szükség van egy újabb bevételi forrásra. A nyugdíj kiegészítéséhez kiváló lehetőség a munkavállalás. Igen ám, de számos kérdés felmerülhet a nyugdíj melletti munkavégzéssel kapcsolatban, mint például: a nyugdíjam megmarad, amennyiben munkát vállalok? Íme a megnyugtató válasz: ha egy nyugdíjas korú személy egy szövetkezeten keresztül vállal munkát, a nyugdíj teljes egészében megmarad. Ilyenkor a béréből mindössze 15% személyi jövedelemadót kell fizetnie az államnak, a szövetkezet ezt vonja le a fizetésből. Ezen felül nincs más adóterhe a nyugdíj melletti munkavégzésnek.

Így lehet nyugdíj mellett dolgozni

Az Első Közérdekű Nyugdíjas Szövetkezet, egy nyugdíjas munkaerőt kínáló vállalkozás, amelyet kimondottan a munkaerőpiacra visszatérő nyugdíjasok részére alapítottak.

A cég szakmai vezetői több mint egy évtizede vannak jelen a munkaerő-szervezés területén. Ez idő alatt számtalan tapasztalatra tettek szert, amelyek birtokában jobban megértik és átlátják a munkaerőpiac ezen területének nehézségeit, buktatóit és azt is, hogy milyen változásokra lenne szükség.

A munkaerőpiacra visszatérő szépkorúak dolgát szeretnék megkönnyíteni azzal, hogy olyan potenciális álláslehetőségeket gyűjtenek össze, amik között megtalálható az egyéni preferenciáiknak legmegfelelőbb nyugdíjas állás. Azt, ami nemcsak nagyobb anyagi biztonságot nyújt, de ami képességeikhez és tapasztalataikhoz is remekül illik. Azt a munkát, ami mellett továbbra is boldognak, szellemileg frissnek és a társadalom hasznos tagjának érezhetik magukat. Összefoglaltuk lépésről lépésre, hogy lehet a szövetkezeten keresztül elhelyezkedni.

1. Regisztráció online vagy személyesen

A jelentkezési folyamat első lépése a regisztráció, amely online a www.nyugimelo.hu weboldalon keresztül vagy személyesen Budapesten a XIII. kerületben található irodában végezhető el. Bár magához a regisztrációhoz nem muszáj bemenni az irodába, de a munkába álláshoz már alá kell írni a szükséges papírokat, így ott már szükséges a személyes jelenlét.

Hasznos információ: Az Első Közérdekű Nyugdíjas Szövetkezet címe: 1137 Budapest, Radnóti Miklós u. 2.

2. Ezek szükségesek a nyugdíjas munkavállalásához

Az Első Közérdekű Nyugdíjas Szövetkezethez kizárólag nyugdíjasok csatlakozhatnak. Ezt érvényes öregségi nyugdíjra jogosító okmánnyal kell alátámasztani. Az irodába látogatáskor szükségesek a személyes iratokat (személyi igazolvány, lakcímkártya, adókártya, TAJ kártya) is elhozni. A kifizetéshez szükség lesz egy névre szóló bankszámlára. Végül pedig, a nyugdíjas munkavállaláshoz ki kell váltani szövetkezetünk részjegyét, melynek költsége 1000 forint. Természetesen ez a kilépés esetén visszafizetésre kerül.

Összefoglalva, a személyes regisztrációhoz a következők szükségesek:

  • öregségi nyugdíjra jogosító okmány
  • személyi igazolvány
  • lakcímkártya
  • adókártya
  • TAJ kártya
  • névre szóló bankszámla
  • részjegy (költsége 1000 forint)

3. Nyugdíjas munkára történő jelentkezés

A fenti folyamat teljesítését követően akár online is lehetséges jelentkezni a nyugdíjas álláshirdetésekre, amelyek kategóriánként és helyszín szerint is szűrhetőek. Számos állás közül válogathatsz, hiszen fizikai és diplomás nyugdíjas állás lehetőségek sokasága érhető el a weboldalon.

A nyugdíjas munkavállalásnak nincs felső korhatára, azonban egy orvos alkalmassági vizsgálaton részt kell venni a belépés után. Az üzemorvosi vizsgálat költségét a szervezet megtéríti, így ez nem jár anyagi teherrel.