Rendhagyó leletek.

Skokholm szélfútta szigetén kőkorszaki eszközöket és edénydarabot találtak a gondnokok, nem éppen szokványos helyen. Egy nyúlüreg előtt bukkantak a páratlan leletekre.

A régészeti kincsek korát 3750-9000 évesre becsülik. Az előkerült szerszámokat fókabőrből ruha, valamint csónakkészítésre használhatták, az edény temetkezési célokat szolgált. Mindez arra utal, hogy a szigetecskén valamikor rituális temetkezések zajlottak.

Fotó: Richard Brown and Giselle Eagle, WTSWW

Richard Brown és Giselle Eagle, akik az egyetlen emberek a szigeten, amióta kitört a pandémia fedezték fel az első nyúlüreget, ami körül az állatok felásták a területet, miközben otthont próbáltak maguknak kialakítani. A leletről küldött képek alapján a szakértő egyértelműen azt mondta, hogy a mezolitikumból származó kavicsokról van szó. A partvidéken többször bukkantak már hasonló relikviákra.

Fotó: Richard Brown and Giselle Eagle, WTSWW

Később egy cserépedény darabja is előkerült. Ismét jeleztek a szakértőnek és azt az elemzést kapták, hogy a vastag falú edény inkább egy temetkezési urna lehetett. Ezek Írországban gyakori leletek, de úgy tűnik, hogy Wales nyugati részén is sűrűn fordulnak elő. Ez pedig az első bronzkori temetkezési urna a nyugati Pembrokeshire-szigetekről. A Skokholm történelméről szóló ismeretek pár nap alatt gyökeresen megváltoztak.

Fotó: Richard Brown and Giselle Eagle, WTSWW

A Pembrokeshire partjaitól két mérföldre fekvő szigetecskére még a viking korban érkeztek északi telepesek. Az Álomszigetnek is nevezett földdarab ma a nyulaknak és tengeri madaraknak ad otthont, lakatlan, leszámítva az itt kempinget verőket. Nem véletlenül számít természetvédelmi területnek. Minden évben ezernyi vészmadár, viharmadár, sirály, lumma, lunda, alka lel itt otthonra. És természetesen vannak itt nyulak, amelyeket valószínűleg a normannok hoztak Nagy-Britanniába és azért telepítették őket a szigetekre, hogy megvédjék a ragadozóktól, így számukra folyamatosan húst és prémet biztosítsanak.

Fotó: Richard Brown and Giselle Eagle, WTSWW

A közeli Skomer sziget ismertebb a jól megőrzött, őskori időkből származó régészeti leleteiről. Egy korábban itt kutató régészpár, Driver és Louise Barker a korlátozások enyhítése után terveznek egy rövid látogatást Skokholmra, hogy megnézzék az ottani lelőhelyekben rejlő lehetőségeket.