Tappancsban őrizve.

Egy szeretett lény elveszítése nagyon fájdalmas akkor is, ha éppen két- vagy négylábú kedvencünkről van szó, hiszen a kutyák, cicák, madarak, hörcsögök is képesek az ember szívéhez nőni. Hiányukat enyhíti némileg egy kedves emlék, valami, amire ránézve felidéződnek az együtt töltött idők.

Egy amerikai cég (Davenport Memorial Glass) egészen különleges módon állít emléket elvesztett kedvenceinknek.

A háziállat hamvait színes üvegcsébe rejtve segítik az emlékezést. Nagyon népszerűek a különböző üvegtárgyak, különösen a tappancs forma hódít a vevők körében, de készülhet virág, gömb, medál is a földi maradványokból.

Természetesen semmi sem hozza már vissza kedvencünket és az emlékezés nem lesz hasonlítható az együtt töltött időhöz – mégis, ez a kis apróság segít abban, hogy egy idő után fel tudjuk idézni a boldog közös órákat.

Egyre nagyobb az igény, hogy szeretett kedvenceinktől is méltó búcsút vegyünk, léteznek állattemetők, de akad, aki saját kertjében temeti el kis barátját és valamilyen síremléket állít neki. Nem mindenkinek van azonban erre lehetősége, őket célozza ez a kis emlék, ami rendkívül személyes, mégsem igényel nagy helyet. Az üvegcsébe mindössze egy kiskanálnyi hamu kerül.

Cameron Davenport, aki a céget vezeti 2003 óta foglalkozik üvegfúvással. Az emléktárgyak elkészítéséhez egy speciális technikát használ, aminek során a hamvakat bejuttatja az üveg belsejébe- az azonban szakmai titok, hogy miként. Munkája egyébként nem csak fizikailag nehéz, lelkileg sem könnyű, hiszen nap, mint nap hallja a gyászolók szomorú történeteit. Azonban az örömöt is látja az arcokon felragyogni, ha egy emléktárgy elkészül.

Képek: Davenport Memorial Glass