A pajzsmirigy fontos szerepet játszik a test működésében, hiszen szabályozza az anyagcserét és a hormonháztartást.

Amennyiben nem működik megfelelően, különböző egészségügyi problémák léphetnek fel. Ez az állapot a pajzsmirigyzavar, aminek diagnosztizálásához és kezeléséhez számos vizsgálatra lehet szükség.

Milyen eljárásokra van szükség és miért?

A pajzsmirigyzavar sokféle tünettel és következménnyel jár, ezért fontos időben diagnosztizálni és kezelni ezeket a problémákat. Amennyiben bármilyen egészségügyi problémája van, forduljon orvoshoz, aki segíteni fog a megfelelő vizsgálatok elvégzésében és a megfelelő kezelés kiválasztásában. Lehetséges ugyanis, hogy pont a pajzsmirigy nem működik megfelelően. De általános esetben is ajánlott kivizsgáltatni magát az embernek, hiszen sosem lehet tudni.

A fájdalommentes és kíméletes eljárás, avagy az ultrahang vizsgálat

Az ultrahang vizsgálat (UH) egy fájdalommentes és kíméletes eljárás, ami számos belgyógyászati, endokrinológiai, urológiai, nőgyógyászati, ízületi és érrendszeri probléma felderítésére alkalmazható.

Az ultrahang olyan hanghullám-tartomány, amit az emberi fül nem érzékel. Az UH-vizsgálat során a vizsgálófej segítségével ultrahang hullámokat irányítanak a testre, amelyek visszaverődnek és lehetővé teszik a képalkotást, akár a test mozgása közben is.

Pajzsmiriggyel kapcsolatos egészségügyi problémák diagnosztizálása

A pajzsmirigy megbetegedéseinek diagnosztizálásában gyakran alkalmaznak laborvizsgálatot, ami segít meghatározni a T3 (trijód-trionin) és a T4 (tiroxin) hormonok koncentrációját, ezáltal lehetőséget ad a pajzsmirigy-túlműködés vagy pajzsmirigy-alulműködés kimutatására. Azonban a laborvizsgálat és a tapintásos vizsgálat nem mindig nyújt teljes körű információt, ilyenkor további eljárás, például a pajzsmirigy ultrahang vizsgálata válik szükségessé.

A pajzsmirigy ultrahang vizsgálat kiváló módszer a pajzsmirigy és a mellékpajzsmirigy állapotának felmérésére. Lehetőséget nyújt a nyaki lágyrészek (nyirokcsomók, nyálmirigyek, erek) vizsgálatára is. Az eljárás fájdalommentes és nem jár kellemetlenséggel. A pajzsmirigy ultrahang segítségével részletes képet kapnak az orvosok a pajzsmirigy lebenyeiről, méretükről, szerkezetükről, valamint a mirigyállomány felépítéséről, például annak homogén vagy göbös jellegéről. Emellett értékelhető a nyaki lágyrészek állapota, esetleges gyulladások, ciszták, strúmák és jó- vagy rosszindulatú daganatok is. Az ultrahang vizsgálat segítséget nyújthat a daganatos betegségek esetén alkalmazott tűbiopszia orientációjában is.

A pajzsmirigy ultrahang vizsgálatnak nincsenek előfeltételei vagy ellenjavallatai. A vizsgálat során a páciens eltávolítja az ékszereit (fülbevalók, nyakláncok) és hanyatt fekszik a vizsgálóágyon. A vizsgálandó területet speciális kontaktgéllel kenik be, ami elősegíti a hanghullámok optimális terjedését. Bár a gél enyhe hűs érzést okozhat, a vizsgálat maga fájdalommentes. Az orvos a fej mozgatásával különböző szögekből látja és értékeli a vizsgált struktúrákat, illetve képeket is készíthet a pontos diagnózis érdekében.

Színvonalas ellátás várakozás nélkül? Létezik!

Egy magánklinika számos előnnyel járhat. Hiszen gyorsan és egyszerűen lehet időpontot foglalni, nincsenek hosszú várólisták. Nem fog elmenni az egész napja a zsúfoltság miatt, rendezett körülmények között és késedelem nélkül kerül sorra. Udvarias és figyelmes ellátásban részesül. Az orvosok ugyanis a páciens szükségleteire helyezik a hangsúlyt, a legmodernebb diagnosztikai eszközöket felhasználva. Így megállapítva a pontos diagnózist és a kezelés menetét.

Amennyiben Ön is szeretne magas minőségű ellátásban részesülni, válassza az Újbuda Medical Centert! Szakembereink lelkiismeretesen kísérik végig gyógyulása útján, valamint a lehető legmagasabb színvonalú ellátást biztosítják az Ön számára.