Szokatlan szerep.

A kansasi Topeka Zoo állatkert egyik lakója az utóbbi időben teljesen összezavarta a gondozóit. Zurira nézve azt gondolhatjuk, hogy egy fiatal hím oroszlánt látunk, aki először növeszt sörényt, de az igazság az, hogy ő egy 18 éves nőstény.

Rendkívül szokatlan, hogy a nyakrész körül neki is szőrzete nő, csupán néhány ilyen esetet jelentettek a múltból. Még érdekesebb, hogy Zuri azt követően kezdett sörénynövesztésbe, hogy az utolsó hím oroszlán is elhunyt az állatkertben 2020 októberében. Noha nem biztos, hogy az események között van összefüggés, mindenesetre fura, mintha felcserélődtek volna a szerepek. Ráadásul azóta feszültebb is lett Zuri, gyakran morog, ordít, vicsorog.

Akad gondozó, aki úgy véli, hogy mindez Avusnak, az utolsó hím halálának a következménye. Most, hogy Zuri úgy érzi, neki kell védelmeznie a büszkeségét, elképzelhető, hogy a tesztoszteronszintje is megnőtt. Az eddigi, általános laboreredmények arra utalnak, hogy minden rendben az állat egészségével, kiterjedtebb hormonvizsgálatokat pedig nem szeretnének végeztetni csupán csak a biztonság kedvéért.