Nem minden a genetika.

Azok az idősek, akik többféle tevékenységet végeznek rendszeresen, csökkentik a demencia kialakulásának veszélyét egy új tanulmány szerint.

A kanadai Simon Fraser Egyetem kutatói arra jutottak, hogy többféle hobbi gyakorlása minden egyéni aktivitásnál jobban csökkentheti a memóriahanyatlást a 65 és 89 év közöttiek esetében. Ezen tevékenységek közé tartoznak a könnyű tornagyakorlatok ugyanúgy, mint a szeretteinkkel való kapcsolattartás. A tevékenységek kombinációjának hatása az életkorral növekedett, a különféle aktivitások sokkal nagyobb hatást gyakoroltak, mint az olyan adott tényezők, amilyen például az iskolázottság szintje vagy az alapmemória.

A tanulmány során 3210 személy, 65 és 89 év közötti páciensek adatait elemezték. A résztvevőket arra kérték, hogy jelöljék, milyen gyakran végzik a 33 féle tevékenység valamelyikét a ’soha’-tól a ’naponta’ fokozatig.

A kutatók egy modell segítségével elemezték az aktivitás hatását a memóriára. A tevékenységek a hobbikon (sütés, főzés, olvasás, kártyázás, séta) át a családokkal és barátokkal való kapcsolattartásig (levélben, telefonon személyesen) terjedtek.

Az eredmények szerint a demencia rizikója csökkenthető az aktív, napi szinten végzett tevékenységek kombinációjával – olyan dolgok is ide tartoznak, mint a számítógép használata vagy a szókirakózás.

A tudósok korábban úgy vélték, hogy a kognitív egészségre a legnagyobb hatást a genetikai háttér gyakorolja, de a mostani eredmények ennek ellenkezőjét mutatják. A kor előrehaladtával sokkal fontosabbá válik a napi aktivitás.

A kutatók az eredményeiket az Aging tudományos folyóiratban publikálták. Reményeik szerint ezeknek jelentős hatásuk lehet az idősödéssel kapcsolatos egészségügyi intézkedésekre, amely többek között azt is jelenti, hogy olyan programokat támogatnak, amelyek segítik a szeniorok mentális aktivitásának megőrzését.

A kertészkedés, a művészeti leckék vagy az önkénteskedés mind olyan tevékenységek, amelyek hozzájárulhatnak a szellemi épség megőrzéséhez. A demencia és más neurodegeneratív betegségek ellen nincs jelenleg gyógymód, ezért is fontos a megelőzés.