A karosszékből álljanak most fel!

A mozgás nagyon fontos – szerencsére ezt sokan tudják egy bizonyos kor felett is. Eshet a hó vagy tűzhet a nap –  az itt bemutatott hölgyeket semmi sem tartja vissza egy kis mozgástól.

A senior tornaórákat tartó Szilágyi Mónikával, testnevelő-személyi edzővel, gerinc- és sportrehabilitációs trénerrel, NMPT instruktorral beszélgettünk.

Milyen korosztály vesz részt a senior tornaórákon?

Zömében 55 év felettiek, a legidősebb lelkes kis nyugdíjas egy 80 éves férfi. Általában azonban inkább 60-78 év közöttiek jönnek. Néha előfordul, hogy fiatalabb korosztályból jön valaki, általában túlsúly miatt, vagy szülés után nem érzi még magát erősnek egy nagyobb igénybevételt jelentő edzéshez, esetleg éveket kihagyott, újrakezdő. De ők nem igazán maradnak a csapatban tartósan, mert amint erősebbnek érzik magukat, keresnek egy intenzívebb óratípust. Itt a cél a karbantartás mellett, hogy a napi szintű tevékenységükhöz legyen elég erejük, megfelelő kondíciójuk és mozgékonyságuk, dinamizmusuk.

Hetente hány alkalommal találkoztok?

Heti 3-szor jöhetnek a szépkorúak edzeni. A MAYA Fitness és mozgásstúdióban minden hétfőn, szerdán és pénteken tartok órákat. Egy óra 60 perces, ízületkímélő, alacsony-közepes intenzitású, általános kondicionáló tornára kell gondolni.

Egy-egy órán mennyien vannak?

Büszkén mondom, hogy ők a leghűségesebb és legkitartóbb csapatom. Általában teltházas az óra, sokan vannak, csak ünnepek alatt nem jönnek, még rossz idő, eső, hó vagy kánikula sem riasztja el őket!

Férfiak is járnak, vagy csak hölgyek?

90%-ban csak hölgyek vannak, elvétve előfordul egy-egy férfi is, de ők nem rendszeresek, pedig az óra számukra is nyitott.

Aki még hezitálnak, az hallgassa meg, hogy mit mondanak a résztvevők!

“Az óra alatt elfelejtem a nap során felgyűlt problémákat és csak a mozgásra koncentrálok. A heti rutin részévé vált az edzés, a levezetett feszültséggel együtt növekszik az energiaszintem, sokkal könnyebben meg tudom őrizni a nyugalmamat, a mozgékonyságomat. A fő mozgatóerő a kiváló edző mellett a jó kis összeszokott csapat, ahová már évek óta járok.”
Homoki Nelli

“A munkahelyemen ülőmunkát végeztem, gyakorlatilag napi 8-10 órát, számítógép előtt. Elkényelmesedtem, ha futottam, lépcsőt másztam, kirándultam, bizony rendesen kapkodtam a levegőt. Nyugdíjazásom után éreztem, hogy valamit tennem kell, s így kezdtem el járni Mónikához senior tornára, immár 3 éve és örömmel állapítottam meg, hogy nagyon sokat fejlődött az erőnlétem. Már nem okoz gondot 1-2 emelet, a buszt is elérem egy kis sprinttel. Sokat gyalogolok és kevésbé fáradok el. Az órák változatosak időről-időre új gyakorlatokkal gazdagabbak. Összefoglalva: mindenkinek ajánlani tudom a senior tornát, aki a közérzetét, erőnlétét javítani akarja vagy netán fogyni szeretne. Ezt szerintem sokan gondolják így, mert kezdjük a termet kinőni és sajnos a falai nincsenek gumiból.”
Csuth Kati

“A hatvanadik évemen túl, közel három éve kezdtem senior tornára járni. Az osteoporosis szakrendelésen mondhatni “receptre írták”, hogy rendszeresen tornáznom kell. Meglepő, de a torna segít a csonttömeg veszteség elkerülésében. Esetemben ezt a csontsűrűség mérés bizonyította. Labilisabb sajnos már az egyensúlyi állapotom is, mint rég. Nagy hasznát veszem az egyensúlyi gyakorlatoknak. Kevésbé szédelgek reggel ébredést követően és stabilabban, botladozás mentesen járok. A senior torna kifejezetten nekem való. Nagyon hiányzik, ha ki kell hagynom akárcsak egyetlen alkalmat! A foglalkozás végére felfrissülök és szinte lendületbe jövök, mire letelik az óra. Örülök, hogy megtaláltam ezt a testhezálló mozgásformát és Mónikát, az egyik legrátermettebb edzőt, akivel valaha is találkoztam!”
Danyiné Éva

“Évek óta járok tornázni, de 7 éve kezdtem a senior tornát, ahol minden héten két alkalommal alaposan átmozgatjuk az egész testünket. Azt, hogy ez mennyire hasznos, több minden igazolja. Torna után sokkal frissebb leszek és nem fáj semmim, csak egy kellemes fáradtságot érzek. Velem egyidős barátnőimnél – akik nem tornáznak – sokkal könnyebben mozgok, ha a nyaralás alatt négy hétig kimarad ez a megszokott torna, már kezd fájni a vállam, derekam. Ez a torna szinte már az életformámhoz tartozik, nem is beszélve az összeszokott kellemes társaságról és az igazán kiváló szakértő, vidám, megértő edzőnkről. Az a 70 éves, aki fiatalos akar maradni tornázzon, mert sohasem késő elkezdeni!”
Szekulesz Zsuzsa

Aki kedvet kapott a tornához, itt tud bővebb információkhoz jutni:

MAYA Fitness, 1165 Budapest XVI., Arany János u. 57.

Akinek nem esik útba ez a helyszín, érdeklődjön a közelben lévő tornatermekben, művelődési házakban!