Összeállt a kép.

Európa számtalan gyönyörű épülete a háború áldozata lett: számos ház megsemmisült, megrongálódott a harcok alatt, némelyik még ma is magán viseli a pusztítás nyomait. Időnként azonban hiányzó láncszemek kerülnek a helyükre, az élet még ma is hihetetlen történeteket ír.

Nemrég a Lengyel Kulturális Minisztérium egy különös levelet kapott, a rejtélyes csomagban felbecsülhetetlen értékű csempedarabkák bújtak meg. A hiányzó kerámiák a 17. századból származnak.

A csempék valamikor Varsói Palota belsejét díszítették, amiben ma a Királyi Łazienki Múzeum működik.

A kerámiadarabok egy barokk fürdőpavilon eredeti darabjai, amelyet a lengyel nemes és író, Stanisław Herakliusz Lubomirski építtetett a 17. század vége felé. 1764-ben, majdnem négy  évtizeddel az író elhunyta után a pavilont megvette és kibővítette Lengyelország királya, Stanisław August, aki privát lakhellyé alakította át.

Sajnos a II. világháború utolsó éveiben a nácik megrongálták a palotát, tüzet raktak benne és fel is akarták robbantani – ez szerencsére nem sikerült. A pusztítást sikeresen túlélte a 12 darabos csempegyűjtemény. A darabkák a 17. századi holland kerámiakészítés gyönyörű példái, amelyeken kék-fehér, fákat és pásztorokat ábrázoló mintákat láthatunk. A szakemberek úgy vélik, hogy 1690 és 1700 között készülhettek Utrechtben.

A történészek szerint ezek a csempék a tulajdonos gazdasági helyzetére utaltak, egyfajta státuszszimbólumot jelentettek. A háború alatt vagy közvetlenül utána a kollekció darabjai szétszóródtak.

Az eredeti dizájnnal rendelkező, most visszanyert elemek felbecsülhetetlen értéket jelentenek.

Nem sokkal egy kiállítás nyitása előtt, Kanadából érkezett a csomag. Az anonim küldő állítólag azt írta, hogy valaki arra kérte, hogy még a halála előtt juttassa vissza a kollekciót. Noha a darabok többsége törött, ez nem veszi el a visszatérés izgalmát és értékét.