Xenotranszplantáció.

Az Alabamai Egyetemen történelmi jelentőségű preklinikai vizsgálatra került sor, amely új lehetőséget nyithat a végstádiumú vesebetegek részére, xenotranszplantáció révén. A világ első ilyen jellegű demonstrációja során megfelelően módosított disznóveséket használtak, ami normál, életet fenntartó funkciókat biztosított az emberben, biztonságosan, standard immunszupresszorok mellett.

A JAMA Surgery tudományos folyóiratban részletezett kísérletre a Locke and Heersink Orvosi Intézet csapatával együttműködve került sor. A vesebetegségek minden évben több embert ölnek meg, mint a mell- vagy prosztatadaganatok, miközben több mint 90 ezer ember várakozik a transzplantációs listákon. Amerikában több mint 800 ezren élnek veseproblémákkal és 240-en napi dialízisre szorulnak. A várakozás egy megfelelő donorra akár 5-10 év is lehet, évente 5 ezren ezért halnak meg az Egyesült Államokban, mert nem jutnak új veséhez.

A beavatkozást egy 52 éves páciens végezték, az agyhalál állapotában. A néhai beteg nagylelkűen még életében oda adományozta a veséjét a xenotranszplantációs kutatások előmozdítására. Az illető magas vérnyomással és 2-es stádiumú krónikus vesebetegséggel élt, ugyanúgy, mint további, kb. 37 millióra becsült amerikai honfitársa. A páciensnek nem csak a veséi kerültek eltávolításra, de leállították a dialízisét is és két kompatibilis sertésvesét is átültettek, amiket 10 génjükben módosítottak.

A transzplantált disznóvese 4 percen belül vizeletet készített, majd több mint 27 liter vizelet termelődött 24 óra alatt. A vesék ugyanúgy funkcionáltak, mint egy élő emberben a 7 napos tanulmány során és a vizsgálat befejeztekor is életképesek voltak.

A kísérlet során a sertésveséket szigorú megfigyelés alatt tartották. A biopszia normál szövettant mutatott fénymikroszkóppal, nem volt bizonyíték a vörösvérsejtek pusztulására, alacsony vérlemezkeszámra vagy szervkárosodásra a mikroszkopikus vérrögök miatt.

A disznókban történt génmódosítás a kilökődés elkerülésére szolgál, ezáltal téve lehetővé a szervtranszplantációt a sertésekről az emberre. A malacok átlagos élettartama 30 év, könnyen tenyészthetőek és a szerveik az emberéhez hasonló méretűek. Az éles bevetést megelőzően ezeket a disznóveséket főemlősökön is tesztelték.

A kiemelt kép illusztráció.