Ne kattints a kattintásvadász címekre!

A kiberbűnözés azt jelenti, hogy valaki a virtuális térben csap be, téveszt meg, csal lépre másokat. A kiberbűnözés ugyanúgy bűncselekménynek számít, a rendőrség bevonásával próbálják a szálakat felgöngyölíteni.

A Készenléti Rendőrség Nemzeti Nyomozó Iroda (KR NNI) Kiberbűnözés Elleni Főosztálya nyomozást indított közveszéllyel fenyegetés bűntett elkövetésének gyanúja miatt ismeretlen tettesek ellen. Internetes oldalakon több olyan hírt jelentettek meg valótlanul, amelyek azt állították, hogy Magyarországon több ember fertőződött meg a kínai eredetű koronavírussal, továbbá több fővárosi pályaudvaron is emberek estek össze és haltak meg a fertőzés következtében.

A rendőrök megállapították, hogy a több tucat „kamuportál” és a hozzájuk kapcsolódó Facebook oldalak egyazon hálózat tagjai, amelyeken a közvélekedést éppen aktuálisan foglalkoztató témájú – de valótlan állításokon alapuló – cikkeket osztottak meg. A köznyugalom megzavarására alkalmas tartalmakat kattintásvadász címekkel látták el, hogy azokat minél több – a nyomozás adatai szerint alkalmanként több százezer – felhasználóhoz juttassák el. Az oldalak szerkesztőinek az volt a célja, hogy az álhírek minél szélesebb körben terjedjenek, mert a kattintásszám után hirdetési bevételre számíthattak.

A KR NNI munkatársai a hálózat felszámolására 2020. február 7-én összehangolt akciót tartottak, amely alkalmával több helyen végeztek kutatásokat és számos informatikai eszközt foglaltak le. A nyomozók egy férfit és egy nőt gyanúsítottként hallgattak ki, akik az eljárás során szabadlábon védekeznek.

Továbbra is fontos, hogy semmiképpen se osszunk meg ilyen jellegű tartalmakat! Ezek az oldalok általában jól felismerhetők a rémisztgető, kattintásvadász címekről, és a gyanús tartalmakról, amelyeket nem szabad elhinni.

Többször írtunk a témáról már mi is:

Se “ámen”, se lájk, se megosztás: ezért ne tedd ezeket a Facebookon!
Olvass és gondolkozz, mielőtt ámenezel!

Forrás: www.police.hu