Több ezren kaptak és kapnak folyamatosan a nem létező küldeményükről sms-t.

Ebben az üzenetben a csalók egy csomagküldő szolgálat nevében értesítenek állítólagosan érkező csomagról, aminek a nyomonkövetését ajánlják fel egy ott elhelyezett linken keresztül. Amennyiben valaki rákattint, akkor megjelenik egy honlap, ami elég jól utánoz egy valódi csomagküldő cég bejelentkezési felületét, vagy egy alkalmazás letöltését kérik, amivel aztán egy adatlopó vírus települ, amellyel a csalók majdnem minden szolgáltatáshoz hozzáférnek.

A készülékre települő FluBot onnantól kezdve figyeli a mobilunkon futtatott alkalmazásokat, beleértve a pénzügyi tranzakciókat indítókat is, mint például a netbank, majd módszeresen másolja a belépési adatokat, akár jelszavakat is. Ezzel azonban nem elégszik meg, a telefonkönyvünk, ismerőslistánk is érdekes számukra, hiszen újabb lehetőséget ad a kártékony vírus továbbterjesztésére.

Mit tehet az, aki már rákattintott?

A Google Play Áruházból letölthető úgynevezett FluBot Malware Uninstall nevű alkalmazás telepítése és instrukcióinak végrehajtása segíthet megszabadulni az adatlopó alkalmazástól a  Kibervédelmi Intézet szerint.

Amennyiben nem vezetne eredményre, a fényképek és más számunkra fontos adatok biztonsági mentése után a készülék gyári beállításokra történő visszaállítása megoldhatja a problémát.

A csaló üzeneteket telefonon a +36 (1) 336 4833 vagy a +36 (30) 344 0704 számon, illetve emailben a csirt@nki.gov.hu címen lehet bejelenteni.

A nyitókép csak illusztráció!

Forrás: Rendőrség