X kromoszóma.

A mexikói Gomez család igazán egyedi Guinness-rekordot tudhat magáénak: egy rendkívül ritka genetikai rendellenesség következtében ők a világ legnagyobb szőrös családja.

Victor “Larry” Gomez, Gabriel “Danny” Ramos Gomez, Luisa Lilia De Lira Aceves és Jesus Manuel Fajardo Aceves ugyanannak a családnak a tagjai: 5 generáció szoros köteléke jellemzi a 19 tagú famíliát. Ennek a klánnak 4 tagját érinti az extrém ritka genetikai állapot, a CGH (congenital generalized hypertrichosis).

Az állapotuk túlzott szőrzet növekedésével jár az arc és a test területén. Egy tanulmány szerint az ilyen esetekből eddig 100-nál is kevesebbet jegyeztek fel a tudományos irodalomban. A szőrburjánzás születéskor vagy a későbbi fejlődés során is megjelenhet, a legnagyobb szőrzettel borított család esetében a tagokon már a születéskor felfedezhető volt.

A Gomez család segített a tudósoknak is abban, hogy a jelenség genetikai vizsgálatát elvégezzék, ennek eredményeként pedig felfedezték, hogy az állapot elsősorban X kromoszómához kötött.

A kondíció megnyilvánulhat enyhébb arcon kialakuló abnormalitásokban, például felfelé dőlő orrnyílásban, kitüremkedő állkapocsban, néha fog rendellenességekben, süketségben is. Noha maga az állapot nem káros, a kinézet miatt pszichikailag traumatizáló lehet.

Gomezéknél a nőknek világos színű szőrrel borított az arcuk, de a férfiak testének 98%-át sötét szőr borítja, kivéve a talpakat és a tenyereket. Larry-t Farkasembernek is nevezik, hiszen testének nagy részét sűrű, fekete szőrzet fedi. Bár ez bizonyára nem könnyíti meg az életét, a férfi magabiztossá vált az évek alatt és ezzel másoknak is inspirációt jelent az önelfogadáshoz. Pozitív életszemlélete és nagy szíve miatt mindenki szereti. A Mexikói Nemzeti Cirkusz mellett számtalan filmben is szerepelt már. Larry a világ legszőrösebb egyéneként különlegesnek érzi magát és ráadásul híres is. A férfi zsonglőr és akrobata, trapézon látható és saját jogán is hírnevet szerzett Hollywoodban.

Larry havonta egyszer borotválkozik, de a szőrzete mindig nagyon gyorsan visszanő, ugyanakkor a kérdésekre mindig elmondja, hogy nem viszket. Ő egyszerűen ezt tekinti normálisnak, hozzá van szokva.

A modern orvostudománynak köszönhetően lehetségessé vált különbséget tenni a hypertrichosis (ami nőket, férfiakat egyaránt érinti és ez a Gomez családban is a helyzet) és a hirsutizmus között. Utóbbi csak és kizárólag a nőket érinti, hormonális problémák okozzák a vastag, sötét szőrszálak megjelenését a nők különböző testrészein és arcán.

Az 1800-as években egy mexikói színésznő, Julia Pastrana és egy amerikai előadóművész, Alice Elizabeth Doherty is a túlzott szőrösödésben szenvedtek és emiatt váltak híressé. Ezekben az években turnézott az ‘Oroszlánarcú férfi’, Stephan Bibrowski is cirkuszával.

Az 1600-as években élt II. Henrik francia király udvarában Petrus Gonsalvus, akinek portréját is megörökítették. Az Erdei emberként ismert Petrus állapotát számos gyerekének tovább adta. Különösen a múltban ezt a fajta egyedi jelleget gyakran félreértették, kihasználták, félremagyarázták, túlmisztifikálták.