Egyik jobb, mint a másik.

Az immunrendszer erősítésétől a hangulatjavításig a tökmag fogyasztása egészségügyi szempontból számos előnnyel jár – és nem csak a halloweeni időszakban.

Amikor ősszel az időjárás hűvösebbre fordul, a falevelek pedig elkezdenek sárgulni, beköszönt a tökszezon. A piacokon és a hipermarketekben hatalmas halmokban feltornyozott, kisebb-nagyobb sütőtökök mind csak arra várnak, hogy kiválasszuk közülük a legszebbet.

Miután hazavittük és otthon a tökfaragás aprólékos folyamata során sikeresen eltávolítottuk a belsejét, azt sokszor automatikusan a szemétbe dobjuk. Pedig a magokat jobb lenne megtartanunk! Hogy miért? Például azért, mert megpirítva igen ízletes csemege. De a kellemes ízen kívül más okok miatt is célszerű megfontolnunk, hogy valóban megszabaduljunk-e a magoktól. Íme 7 pontban összefoglalva, miért is érdemes rendszeresen fogyasztanunk belőle!

1. A tökmag növényi eredetű fehérjebomba

Kb. 125 g (nem sózott, egész) pörkölt tökmag táplálkozási szempontból az alábbi tápanyagokat tartalmazza:

  • 285 kalória
  • 11,9 gramm fehérje
  • 12,4 gramm zsír
  • 11,8 gramm élelmi rost

Ennyi értékes növényi fehérjéről nem szabad lemondanunk! Bár az állati eredetű fehérjéktől különbözik, ugyanolyan fontos, ráadásul a tökmag ideális megoldás arra, hogyan növeljük a fehérjebevitelünket úgy, hogy közben például kevesebb vörös húst fogyasztunk. Az élelmi rost szintén jelentős pluszt jelent, és bár a zsírtartalom magasnak tűnhet, jelen esetben túlnyomó részt az ún. “egészséges zsírokról” van szó, amelyekből sokan rendszerint nem jutunk elegendő mennyiséghez.

2. Értékes magnéziumforrás

Kb. 125 g pirított tökmag 168 milligramm magnéziumot tartalmaz, ami több mint a fele annak a 310-320 milligrammnyi mennyiségnek, amelyre egy felnőtt nő szervezetének naponta szüksége van. Szervezetünk számára számos élettani folyamathoz nélkülözhetetlen a magnézium, beleértve a test izom- és idegfunkciói, a vércukorszint és a vérnyomás szabályozását, valamint a csontképzést. Bár sokszor nem is tudunk róla, de a napi magnéziumbevitelünk alacsonyabb, mint az ajánlott mennyiség.

3. Káliummal látja el a szervezetet

Testünk olyan folyamatokhoz igényli a káliumot, mint az izmok összehúzódása, a folyadékszabályozás, az ásványi anyagok egyensúlyban tartása, valamint a vérnyomás stabilizálása. Csökkentheti a test öregedését kísérő vesekőképződés és csontvesztés kockázatát is. Szakértői ajánlás szerint egy felnőttnek minimum 4700 milligramm káliumot kellene naponta a szervezetébe juttatnia, ami nagyjából kétszerese a népesség körében átlagos bevitelnek. A tökmag gazdag forrása ennek a fontos ásványi anyagnak; 125 g tökmag 588 mg-ot tartalmaz belőle. Összehasonlításképpen, egy másik népszerű káliumforrás, a banán igencsak alulmarad a versenyben a maga 422 mg-jával.

4. Fokozza az immunrendszer működését

Nem véletlen, hogy a népesség körében gyakori nátha megelőzését, illetve a tüneteinek enyhítését célzó kezeléseknek a cink fontos részét képezi. Olyan ásványi anyagról van szó, amely jelentős szerepet játszik az immunrendszer megfelelő működésében. A napi ajánlott bevitel felnőtt nők esetén 8 mg, ebből 125 g tökmag 6,59 mg-ot tartalmaz.

5. Védi a prosztata egészségét

A területen végzett kutatások szerint a tökmagolaj és a tökmag hasznos lehet férfiaknál a prosztata (más néven dülmirigy) egészségének fenntartásában, valamint a benignus (jóindulatú) prosztata-hiperplázia (BPH vagy prosztatamegnagyobbodás) kezelésében. A tökmag értékes védővegyületeket, többek között ún. fitoszterineket tartalmaz, amelyek gyulladásgátló és vízelvonó hatással bírnak. A tökmag további vegyületei akadályozzák a tesztoszteron dihidrotesztoszteronná (DHT) alakulását, amely a prosztata megnagyobbodásáért felelős.

6. Javítja a közérzetet

Egyes tanulmányok szerint a tökmagban található L-triptofán (az alapvető fehérjealkotó aminosavak egyike) természetes módon javíthatja a közérzetet, még a depresszió tünetei ellen is hatásos lehet.

7. Tele van antioxidánssal

A tökmag szinte egyedülálló a benne található antioxidánsok mennyisége tekintetében. Egészségügyi szervezetek szerint a tökmagban megtalálható az E-vitamin több fajtája, továbbá a fenolsavak közül a hidroxi-benzoesav, a koffeinsav, a kumarinsav, a ferulasav, a szinopinsav, a protokatechuánsav, a vanillinsav, valamint a sziringinsav. Antioxidáns hatású fitonutriensek, például lignánok szintén megtalálhatók a tökmagban, köztük a pinoresinol, a medioresinol és a lariciresinol. Az antioxidánsok ilyen mértékű sokfélesége olyan egyedülálló tulajdonságokkal ruházza fel a tökmagot, amely csak kevés más élelmiszerben fordul ugyanígy elő.

Mindezek után mi maradhat még hátra: induljunk tökmagot rágcsálni!