A szertartás része.

Felfoghatatlanul sokat, 3 millió dollárt, azaz több mint 1 milliárd forintot ér világ legértékesebb teáskannája. A lenyűgöző, drágakövekkel kirakott edény egy olyan, az Egyesült Királyságban működő alapítvány (N Sethia Foundation) tulajdona, amely a művészeteket, orvosi kutatásokat, ifjúsági tevékenységeket, katasztrófavédelmet támogatja. A kannát 2016-ban becsülték fel.

A kézzel készült műalkotás az olasz ékszerész, Fulvio Scavia munkája, aki 18 karátos sárga aranyból és aranyozott ezüstből készítette az edényt.

A kannát csiszolt gyémántok fedik és egy 6.67 karátos rubin ül a közepén, mint egy lenyűgöző fókuszpont.

A fogantyú megkövesedett mamut agyarból készült – a bundás élőlény már több ezer éve kihalt. Ez a különleges darab csupán egyetlen része annak a gyűjteménynek, amit brit-indiai milliárdos, Nirmal Sethia magáénak mondhat.

Privát kollekciója az antik és újonnan rendelt teázási eszközökből számtalan óriási történelmi és anyagi értékkel bíró darabot foglal magába. A rekorder teáskanna kifejezetten a lenyűgöző gyűjtemény kiegészítéseként készült. Nirmal Sethia, egy luxus teákat gyártó cég elnöke 2011-ben tűzte ki célul, hogy a világ legnagyobb kollekcióját összeállítja és így megőrzi a múlt teázási kultúráját.

A gyűjtő néhai felesége után a kollekció a Chitra nevet viseli.

Összesen közel 2000 tárgyat vonultat fel a világ legátfogóbb és legszebb ilyen jellegű tárháza, többek között Európából, Ázsiából, Amerikából származó darabok mellett 1000 évet átfogó katalógusokkal.

Évszázadokon át a tea központi szerepet játszott a kultúrában és a társadalomban, energetizáló és gyógyhatású italként, ugyanakkor a nemzeti tudat szimbólumaként és a vendégszeretet, az otthonosság kellékeként is.

A tea nem pusztán egy ital volt, de politikailag és gazdaságilag is jelentős termék. Napjainkban a legelterjedtebb ital, a britek életének fontos része, a psziché és a szív szempontjából egyaránt.

A kollekció jelenleg egy londoni magángyűjtemény része, de szó van arról, hogy egy napon a nagyközönség számára is megtekinthetővé válhat.