Élet négylábú kedvenccel.

Amennyiben benti kutyusunk van, a folyamatosan rendezett, tiszta, virágillatú lakás nem reális elvárás. Azonban így is lehet higiénikus és kellemes illatú a környezet, némi plusz energiabefektetés árán. Nem csak a kedvencünk, mi is jobban fogjuk érezni magunkat egy friss, tiszta helyen!

Néhány apró tanácsot megfogadva könnyebb lesz száműzni a kellemetlen szagokat!

1. Vásároljunk szagnak ellenálló fekhelyet

Bizony, alvás közben is izzadnak a kutyák. Ezért célszerű olyan fekhelyet választani, ami ellenáll a szagoknak, például zsákanyagból, vagy más jól szellőző anyagból készült. Az ideális fekhely mosható, és antimikrobiális tulajdonságokkal rendelkezik.

2. Használjunk légtisztítót

A légtisztító hasznos készülék, rendkívül hatékonyan távolítja el a szagokat és az allergéneket a levegőből. Nem csak légfrissítőként, de szűrőként is bevethető, segít megakadályozni a kórokozók terjedését is.

3. Szenteljünk különös figyelmet a szőnyegeknek!

A szag elleni harc egyik fontos lépése, ha a szőnyeget rendszeresen tisztán tartjuk, mégpedig úgy, hogy szódabikarbónát szórunk rá, majd egész éjjel rajta hagyjuk és másnap kiporszívózzuk. A művelet friss illatot kölcsönöz minden textíliának, szárazan és tisztán tarja azt. Érdemes megfontolni szőnyegtisztító gép vásárlását is.

4. A mosónap legyen kötelező érvényű

Legyen egy szennyes napunk! Minél hosszabb ideig piszkosak a játékok, rongyok, annál jobban elterjed a szag a lakásban. A kijelölt napon tehát midig mossunk ki mindent, hogy ne tudjon eluralkodni a káosz. Legyen a kutyusnak két váltás pokróca, rongya, fekhelye, hogy mindig tisztát kaphasson.

5. Tartsuk a kutyust is tisztán

Akármilyen tiszta is a lakás, ha a négylábú nem az, hamar bekoszol (és büdösít) mindent. A kutyáknak nincs szükségük gyakori zuhanyozásra, ez káros is lehet számukra. Viszont fontos őket megfürdetni, valahányszor borzasztó koszosak lesznek. Mindig használjuk kímélő kutyasampont. Az ajtókhoz tegyünk lábtörlőt, és a kutyanyomokat takarítsuk fel rendszeresen, felmosó vagy törlőkendő segítségével.

6. Az illatosított termékek csodákra képesek

Érdemes illatosítani, például a vacsorához meggyújtani egy gyertyát, vagy kedvenc illatosítónkat használni párnácska, párologtató formájában.

7. Dobjuk ki a régi nyakörvet

Gyakran a kellemetlen szag forrása egy elfekvő, régi, nem használt tárgy, például a szakadt, kicsi nyakörv, vagy egy százéves teniszlabda. Ha már nem használjuk, dobjuk ki, ha igen, akkor mossuk rendszeresen!  A fürdés után gyakran nedves marad a nyakörv, és árad belőle a szag, ezért érdemes olyat venni, ami nem szívja magába a bűzt, vagy levenni a mosakodáshoz.

8. Nyissunk ablakot!

Ne legyen mindig minden nyílászáró zárva. A friss levegő érdekében, ha otthon vagyunk és nincs nagyon hideg, állítsuk bukóra az ablakot, vagy szellőztessük a lakást rendszeresen!

9. Tartsuk szárazon a kutyát

A kutyaszag egyik fő oka, hogy az eb megázik, ezért igyekezzünk őt mindig szárazon tartani. Ne maradjon vizes a fürdés vagy séta után! Használjunk a szárításhoz hajszárítót vagy törölközőt.