Tisztelgés a felmenők előtt.

Budapest 2023-ban ünnepli a 150. születésnapját, az évfordulóhoz számos esemény és ajándék kapcsolódik. Többek között egy gyönyörű rózsakertet álmodtak a Gellérthegyre, amelynek előkészületei már javában zajlanak.

A kivitelezési munkálatok során nyár végén közel 3200 rózsatő telepítését tervezik. A virágok azokat a településeket szimbolizálják, ahonnan a város lakói és felmenőik származnak.

Bardóczi Sándor főtájépítész az Énbudapestemnek elmondta, a Budapest 150 bizottság kezdeményezésére jött létre a projekt. Az apropót a Budapesti Történeti Múzeum tanulmánya adta, amelynek célja az volt, hogy feltérképezze, milyen nemzetiségből, hazai vagy éppen külföldi településekről származók alkotják Budapest lakosságát. A kutatás szerint szinte minden budapesti családnak vannak vidéki vagy éppen külhoni felmenői, rokonai.

Ez alapján úgy döntöttek, Magyarország 3153 településének, illetve a határon túli régióknak ültetnek egy-egy rózsatövet a Gellérthegyre. A tervek szerint a hazai települések vezetői, Budapest hivatalos egyesítésének évfordulóján, szimbolikusan örök befogadnak egyet a közel 3200 rózsatőből. Igyekeznek a rózsák szín-és fajtakombinációjára is figyelni, de ez nem egyszerű feladat 3200 tő rózsánál.

Az előkészületekhez hozzátartozik a járdaszakaszok és útburkolatok megújítása, az ágyások kialakítása és az automata öntözők telepítése is. A Gellérthegyen mindenkitől fokozott figyelmet és türelmet kérek, ugyanis október végéig lezárások nehezítik a közlekedést, munkagépek forognak a területen.

Forrás: enbudapestem.hu