Megőrizte a pöcegödör.

Azt valószínűleg tudjuk, hogy pácolt állapotban hosszabb ideig eltartható egy tojás, de most már arról is lehet elképzelésünk, hogy trágyában „tartósítva” mennyi ideig marad egyben.

A régészek egy ezerévesnél is régibb tojásra bukkantak.

A lelet egy bizánci kori pöcegödör feltárásánál került elő, az izraeli Yavne városa mellett folytatott ásatásoknál. Természetesen a tojás már nem alkalmas emberi fogyasztásra, viszont szinte érintetlen állapotban van.

Azok számára, akik nem tudják, hogy mit jelent egy pöcegödör: ez egy kültéri alkalmatosság, ami a trágya, ürülék és egyéb szemét tárolására szolgált.

A szakemberek szerint nem teljesen rendhagyó eset, hogy ép ősrégi tojásokat találnak.

Főként strucctojások szoktak előkerülni, a legtöbbnek sokkal vékonyabb a héja vagy már darabokban van. Rendkívüli ritka az, hogy ennyire jó állapotban, teljes egészében megőrződjön egy tyúktojás.

Ha belegondolunk, hogy sokszor még a boltokban, vagy a kamra polcán sem marad sértetlen túl hosszú ideig egy tojás, akkor tudjuk értékelni, hogy mit jelent ez az ezeréves lelet.

Mára már lényegtelen lett, hogy az a korabeli tyúk (vagy legalábbis annak terméke) miként is került be a pöcegödörbe. Az viszont biztos, hogy a tojása nagyon jó állapotban maradt fenn. Alul egy pici hajszálrepedést találunk ugyan, amin keresztül a tartalma kifolyt, viszont a sárgája egy része megmaradt. Ez pedig lehetőséget ad a kutatóknak arra, hogy DNS teszteket végezzenek.

Kiemelt kép: Yoli Shwartz/Israel Antiques Authority