Emberségből jeles.

1998-ban a malajziai ügyvéd, Ahmad Zaharil egy szomorú esetre figyelt fel a bíróságon. A tárgyalóba hoztak egy 50-es éveiben járó india-malajziai asszonyt, akit bolti lopáson kaptak. Kiderült, hogy a nő egy ceruzákkal teli tolltartót lopott el 5 dollár értékben egy szupermarketből. Az asszony elmesélte, hogy megígérte a fiának, hogy ceruzákat kap, ha osztályelsőként teszi le a vizsgáit. A negyedikes fiúnak kitűnő lett a bizonyítványa.

Az 5 gyerekes ügyvéd azt kérte, hogy halasszák el az ügyet és közben kiderítette, hogy ha az asszonyt lecsukják, nem lesz senki, aki gondoskodna a fiáról. A tanár megerősítette, hogy gyermek a legjobb tanuló, és a ceruzák értékének dupláját ajánlotta fel az üzletnek, a férfi ezt visszautasította. Zaharil ingyen vállalta az ügyet és végül sikerült elérnie, hogy ne kerüljön börtönbe a nő, büntetést se kelljen fizetnie, egyéves jó magaviselet ígértéért cserébe. Mielőtt az asszony elhagyta az épületet, összekalapoztak neki némi pénzt is, a bírósági alkalmazottak, a rendőrök és az ügyvéd is beszállt a gyűjtésbe. A nő hálásan távozott, Zaharil pedig nem látta őt többé.

2018-ban, 20 évvel később egy fiatal ügyvéd szólította meg Zaharilt a bíróságon. „Uram, bizonyára már nem emlékszik rám, de én vagyok annak a takarítónak a fia, akin segített 20 évvel ezelőtt. Emlékszik a ceruzadoboz esetére?” – kérdezte. Az ügyvéd kishíján elájult a meglepetéstől, élete legboldogabb pillanatának nevezte ezt a szívet melengető esetet.

Malajzia lenyűgöző ország, számos etnikai csoport otthona, ahol párhuzamos igazságszolgáltató rendszer működik a nem muszlimok és a muszlimok számra. Zaharil a nemzeti egység és testvériség nevében segített a nőnek, aki származása szerint indiai volt Azóta is tartja a családdal a kapcsolatot, és a hindu fesztivál idején mindig meglátogatja őket.

@amzaharil♬ original sound – amzaharil

A kiemelt kép illusztráció.