Zongoraleckék kezdőknek.

Mindannyian tapasztaltuk már, hogy a zenélés és a zenehallgatás örömet jelent számunkra. Egy új tanulmány szerint azonban a muzsika ennél többet is adhat nekünk: akár egy rövid idejű zenetanulás közvetlen hatással bírhat a kognitív képességeinkre.

A kutatók azt feltételezik, hogy egy hangszeren, például zongorán megtanulni játszani segíthet az embereknek megbirkózni a mentális nehézségekkel, így többek közt a depresszióval vagy a szorongással.

Az angliai Bath-i Egyetem munkatársai 31 felnőttet vizsgáltak egy randomizált kísérlet során. A résztvevőket 3 csoportba osztották: zenetanuló, zenehallgató és kontroll csoportba.

Azok az emberek, akik nem rendelkeztek zenei előképzettséggel, heti egy órás tanuláson vettek részt. A másik csoport zenét hallgatott vagy mással foglalkozott eközben. Minden zenei lecke két részből állt, az első rész 20 perces ujjgyakorlatokkal indult. A második részben a tanulók 40 percet töltöttek azzal, hogy dalokat tanultak eljátszani egy meghatározott listáról.

A résztvevőknek az alábbi sorrendben tanították az itt felsorolt dalokat: William Gillock A Stately Sarabande, klasszikus zongora repertoár (alapfok), Johann Christian Bach ária F, BWV Anh. II 131, Giuseppe Verdi La donna è mobile (Rigoletto), Bryan Kelly Gypsy Song: No. 6 (A Baker’s Dozen) és végül egy tradicionális amerikai népdal: ‘When the saints go marching in’.

Amikor a hallgatók már képesek voltak az előző dalt pontosan és folyékonyan lejátszani, áttértek a következőre. A szakemberek szerint a tanulmány eredményei alapján a zenetanulásnak jelentős, kedvező hatása van arra, hogy az agy miként értelmezi az audio-vizuális információkat, még akkor is, amikor az agy rugalmassága hanyatlik. Emiatt a zenetanulás segítség lehet a mentális gondokkal küzdők számára. A feltételezések még további megerősítő vizsgálatokat igényelnek.