Nincs megállás.

41 éve minden nap a romániai Leurda városában Sofia Chiţoran érkezik elsőként az óvodába. A 84 éves asszony, akit mindenki csak Sofia nagyinak hív, már reggel 5-kor ott van, hogy kitakarítsa a csoportszobákat és a folyosókat. A hideg napokon a tüzet is megrakja, hogy meleg legyen, mire a gyerekek megérkeznek. Számára az apróságok kényelme a legfontosabb.

Nem panaszkodunk, pedig nincs egyszerű élete, egyik fia epilepsziás, róla is gondoskodnia kell. A nagymamának 3 gyermeke van, egyikük már nyugdíjas. Sofia szeret a gyerekekkel játszani, mesélni nekik, rajzol velük – alighanem ez tartja őt fiatalon. Ha hazamegy, a kertben gondozza a virágait, fáradhatatlanul tevékenykedik.

A nagymama szerint az ő korában a legnagyobb siker az egészség. Szerinte neki rengeteget segít az, hogy minden nap dolgozik. A fiatalok nem kapkodnak az állása után, inkább a városba mennek, hogy a gyárban robotoljanak. Az idős matrónát 2 órára alkalmazzák, csekélyke pénzért.

Még akkor is odamegy valamennyi időre, ha nincs semmi tennivaló. Megocsolja a virágokat, megnézi, hogy minden rendben van e az ablakokkal. Egyszerűen szereti a munkáját, örömmel végzi a feladatokat. Követendő példa!

Kiemelt kép: Radio Targu Jiu