Bundás múzeumőrök.

A világ egyik leghíresebb képtárában nemcsak kétlábú, de bizony négylábú alkalmazottak is dolgoznak. Sőt, már több száz éve hozzátartoznak az épülethez. Számos, kódexen fellelhető tappancsnyom tanúskodik arról, hogy már évszázadokkal ezelőtt is ott sürgölődtek. A feladatuk persze nem az volt, hogy minden összemászkáljanak, hanem az, hogy a kártevőket elkapva segítsenek megvédeni a múzeum állományát.

A macskák már 300 éve őrzik a Téli Palota kincseit: az első macska – I. Péter cár parancsára – a Hollandiából érkezett Vaszilij volt, hogy távol tartsa az elszaporodott egereket és patkányokat. A terv bevált, ezért Erzsébet cárnő 1745-ben orosz kék macskákat hozatott. Feladatukat olyan hatékonyan teljesítették, hogy az Ermitázs alapításakor II. Katalin cárnő is ragaszkodott jelenlétükhöz.

Jelenleg mintegy 70 macska él a múzeum raktáraiban, alagsoraiban és pincéiben, ahol kb. 3 millió műtárgyra vigyáznak.

Rendkívül jó dolguk van, megbecsülik őket. Minden cicusnak külön kényelmes ágya, ketrece van, az ajtókon mindenhol macskaajtók biztosítják a szabad közlekedést. Egyedül a kiállítótermekbe nincs bejárásuk, így a turisták nem is találkozhatnak velük. Van azonban az évben egy nap, a Macska Nap, amikor a látogatók is találkozhatnak a négylábúakkal.

A macskacsapatnak külön sajtófelelőse és háromfős személyzete van, utóbbiak önkéntesként dolgoznak. A macskák egészségére egy állatorvos ügyel, saját kicsi kórház látja el őket és az étkezéseikhez is külön konyhát kapnak.

A megöregedett cicákat nyugdíjazzák: a múzeum havonta örökbefogadó napot szervez, ahol az érdeklődők megnézhetik és haza is vihetik az állatokat. Erre azért is nagy szükség van, mert gyakran dobálnak be a múzeum kertjébe gazdátlan macskákat.

A cicusok és gondozóik most szakszervezetbe tömörülnek. Az érdekvédelmi szervezet a macskák és gondozóik jogai fölött fog őrködni, illetve igény esetén más múzeumokkal is megosztják a munkatapasztalataikat. A szakszervezet májusban, az Ermitázs macskáinak hivatalos napján kezdi meg működését.

Kiemelt kép: www.facebook.com/hermitagecatsRU