Városi dzsungel.

Megkezdődtek a kivitelezési munkálatok, a tervek szerint szeptemberben már az utasok is birtokba vehetik a főváros első zöld buszmegállóját. Az V. kerületben a József nádor téri megálló újul meg a környezetvédelem és zöldítés részeként.

A példamutató kezdeményezés nemcsak esztétikai élményt nyújt majd, hanem a mikroklíma kedvező befolyásolásában, a levegőminőség javításában is szerepe lesz.

Szentgyörgyvölgyi Péter, Belváros polgármestere a már megkezdett zöld intézkedések folytatását hangsúlyozta. Ezekben az V. kerület eddig is élen járt, hiszen nem csak számtalan fát ültettek, de társasházak részére is zöld pályázatot hirdettek és Magyarországon elsőként kezdték használni a kifejezetten városi környezetre kifejlesztett gyökércella rendszert is, amely egyaránt óvja a fák életterét és a föld alatti vezetékrendszerek biztonságát, valamint biztosítja az öntözésüket, a szellőzésüket, a növekedésüket, a fejlődésüket.

https://www.facebook.com/Szentgyorgyvolgyi/photos/a.755734941175835/3216090768473561/?type=3&theater

A kizöldülő buszmegállóban a burkolat megbontásával és az ültetőközeg termőfölddel való feltöltésével közvetlen kapcsolatot teremtenek a növényzet és talaj között, amelynek az vízellátásáról gépiesített öntözőberendezés gondoskodik majd. A gyöngyperje és bunkós hagyma mellett a buszváró szerkezetére felfutó repkény vadszőlő kerül beültetésre. A tetőre hulló csapadék hasznosítása is megvalósul: a buszváró tetőszerkezeti kialakításának, valamint a tervezés során praktikusan elhelyezett ültetőközegnek köszönhetően az eső közvetlenül a növények termőföldjét öntözi majd.

A növényekkel borított váró nem csak szebb lesz, de komfortosabb is: a zöld alatt várakozni lényegesen kellemesebb lesz majd.

A levelek nagy szerepet játszanak a városi hőszigethatás csökkentésében, a mikroklíma kedvező befolyásolásában, a levegőminőség javításában, a por- és légnemű szennyezőanyagok megkötésében, valamint a biodiverzitás növelésében is.

Forrás: www.mti.hu és hirado.hu