Érdemes útra kelni és egy kellemes sétát tervezni, ugyanis őszi pompájában tekinthető meg az ország leggazdagabb juhargyűjteménye a Nemzeti Botanikus Kertben, Vácrátóton.

Az őszi lombszíneződés és levélhullás csodálatos, különösen az ezernyi színben pompázó juharok esetében. Aranysárga, rozsda, tégla, kakaóbarna, lilába hajló, tűzpiros, rózsás árnyalatú lombok szegélyezik a sétautakat.

A Botanikus Kert kelet-ázsiai parcelláinak főútja mentén közel félszáz juhar található. A gyűjtemény létrehozása a kert korábbi dendrológusa és nyugalmazott vezetője, Kósa Géza (1950-2021) expedíciós útjainak, szakértelmének és nemzetközileg is elismert munkásságának köszönhető. Közel 160 juharfajt és -fajtát találunk itt.

A juharok lombhullató vagy örökzöld fák, változatos, formagazdag levelekkel, sokszor különleges, mutatós kéreggel, csodálatos őszi lombszínnel. A Kárpát-medencében öt őshonos juharfaj, Kelet-Ázsia mérsékelt és szubtrópusi éghajlatú területein azonban mintegy 100 faj él, amelyeknek közel fele megtekinthető itt.

Legismertebb közülük a magas díszértékű ujjas juhar jellegzetes, finoman szeldelt leveleivel. A háromerű juhart hazánkban leginkább a bonszai kedvelői ismerik, mert az egyik leggyakoribb és legnépszerűbb törpésíthető fafaj. A foszlókérgű juhar rendkívül látványosan színeződik, minden egyes példánynak más színárnyalatú az őszi lombja. Nevét arról kapta, hogy törzsén a sárgásbarna, vöröses kéreg hosszanti, vékony csíkokban hámlik, jellegzetesen „kócos” felszínű. Hasonlóan szép az eltéveszthetetlen papírkérgű juhar messzire rikító, skarlátvörös lombjával.

A Nemzeti Botanikus Kert egész évben nyitva tart, 10 és 16 óra között várja a látogatókat!

További információ: botanikuskert.hu

Kiemelt kép: botanikuskert.hu