Villámgyors és hatékony.

Az Országos Mentőszolgálat budapesti központjában leplezték le azt az új alkalmazást, amely minden korábbinál gyorsabbá és egyszerűbbé teheti a mentőhívást a segítségre szorulók számára. Aki bajba kerül, egyetlen gombnyomással tudja majd a mentőket értesíteni.

Ez az alkalmazás képes lesz nagyon pontos helymeghatározásra, így nem megy majd el időnk azzal, hogy a diszpécsernek próbáljuk megmondani, hol vagyunk. Az applikáció a vészjelzés leadásával egy időben azonnal és automatikusan továbbítja a mentősöknek a koordinátákat, sőt, még épületen belüli helyzetmeghatározásra is képes.

Előre fel tudjuk majd tölteni a fontos tudnivalókat: a korunkat, betegségeinket, gyógyszerérzékenységünket – ezek az adatok akár életmentőek is lehetnek. Ez főleg akkor fontos, ha a bajbajutott a segélyhívást követően eszméletét veszti. Az ikonos felhasználói felületnek köszönhetően az appal akkor is segítséget lehet kérni, ha a balesetet szenvedett esetleg rosszul lát, vagy nem tud beszélni.

Az adatbázisnak köszönhetően az alkalmazásban megtalálhatók a felhasználóhoz legközelebbi gyógyszertárak, kórházak, defibrillátorok, illetve ügyeletek elérhetőségei is. Hasznos extra továbbá az elsősegélynyújtó kisokos, ami közérthető módon vázolja, hogy a mentők kiérkezéséig hogyan és mit érdemes tenni.

Az applikációt egy cseh cég (Medical Information Technologies) fejlesztette, jelenleg már 3 országban (Ausztriában, Csehországban és Szlovákiában) aktív a szolgáltatás, amely a tervek szerint idén ősszel startol nálunk is. A szoftver a Vodafone Magyarország Alapítvány és az Országos Mentőszolgálat együttműködésének gyümölcseként érkezik meg Magyarországra, az összes hazai mobilszolgáltató ügyfelei számára ingyenesen elérhető lesz.

Forrás: MTI