A természet éltető ereje.

Egy tanulmány szerint a zöld környezetben élő nők nagyobb kort élnek meg. Egy erre irányuló kutatás megerősített hipotézise szerint a természetes környezet hozzájárul a stressz csökkentéséhez, valamint fokozza a fizikai és közösségi aktivitást, ami általában egészségesebb életet eredményez. A tanulmány fő célja, hogy rávilágítson a zöld lakókörnyezet és a halandóság közti összefüggésekre.

A kutatás 8 éven keresztül, 108630 nő bevonásával folyt. A résztvevő nők közül 8604 nő hunyt el a kutatás ideje alatt. A halálesetek vizsgálatakor a felmérést végzők olyan tényezőket vettek figyelembe, mint az életkor, a rassz, a dohányzás, valamint a társadalmi-gazdasági helyzet. Arra az eredményre jutottak, hogy azoknak a nőknek a körében, akiknek az otthona 250 méteres körzetén belül természetes környezet volt fellelhető, 12%-kal volt alacsonyabb a (bármilyen ok miatti, nem véletlenszerű) elhalálozás aránya.

A kutatás arra a következtetésre jutott tehát, hogy a kiterjedt természetes, zöld környezet hozzájárul az elhalálozási ráta csökkenéséhez a nők körében. Kétségkívül ez az eredmény rendkívüli jelentőséggel bír a mai, modern időkben, amikor egyre nagyobb számú ember él városi környezetben. Felmerül azonban egy érdekfeszítő kérdés: valóban lehetséges lenne, hogy a kevesebb zöldfelület kisebb közösségi aktivitást von maga után? Az egyik válasz erre az, hogy igen, mivel napjainkban jellemzően rengeteg időt töltünk autóban vagy a számítógép monitorja előtt. És sajnos a kisebb fizikai és közösségi aktivitás kedvez a depresszió kialakulásának is.

A jövőben mindenképpen érdemes tehát elgondolkodnunk azon, naponta mennyi időt töltünk a természethez közel. Ha egészséges és boldog életre vágyunk, törekedjünk arra, hogy mindez ne a zöld környezet hiányán múljon.