Öreg vagyok, de nem idióta.

Miután André nővér 118 éves korában elhunyt, a világ legidősebb embere cím is új tulajdonoshoz került: a Guinness-bizottság is elismerte Maria Branyas Morera rekordját.

Az USA-ban született, de spanyol származású asszony 115 éves. Maria túlélt két világháborút, egy polgárháborút és két pandémiát is.

Maria 1907. március 4-én San Francisco-ban látta meg a napvilágot, egy évvel azután, hogy spanyol szülei az USA-ba emigráltak. 8 évvel később a család visszaköltözött az óhazába. A hazaút gyötrelmes volt, az óceán áthajózása során az édesapa TBC-s lett, amiben életét vesztette. Maria pedig tartósan megsüketült az egyik fülére egy esést követően.

A família végül Barcelona-ba érkezett meg az I. világháború idején. Maria akkor még nem sejthette, hogy hosszú élete során nem csak háborúkat kell túlélnie, de világjárványokat is.

Ő volt az egyik legidősebb ember, aki túlélte a Covid vírus fertőzését 2020 májusában.

A matróna, aki hamarosan 116 gyertyát fújhat el a tortáján, a Twitter aktív használója. A lánya segítségével szörföl a közösségi médiában, többezer követőjével kapcsolatot tart. Ahogy a bemutatkozójában írja: öreg vagyok, nagyon öreg, de nem idióta.

Morera katalánul tweetel. Az asszonynak 3 gyermeke van, akiktől 11 unokája és 13 dédunokája született. A rekord elismerése után meglepte a nagy érdeklődés, de nagyon hálás az életéért. Az elmúlt napok igen kimerítőek voltak számára, jelenleg nem szeretne több interjút adni.

Morera 22 éve egy katalóniai idősotthon lakója, idős kora ellenére hihetetlen szellemi és testi állapotban van. Amíg el nem fárad, saját lábán közlekedik. A hosszú élethez szerinte a rend, a természettel való kapcsolat mellett szerencse, derű és jó genetika is szükséges. És még valami: hogy távol tartsuk magunkat a mérgező emberektől.

Kiemelt kép: Guinness World Records