Remény.

A Hawaii-on található Maui sziget történelme legnagyobb katasztrófáját élte át. A nyár végén pusztító, hatalmas tüzek számtalan áldozatot követeltek, de Hawaii kulturális öröksége is összeomlott.

A lángok a természetet sem kímélték. Évszázados fák semmisültek meg, nagy kérdés, hogy a legendás banyánfa túléli-e a pusztítást.

Ahhoz, hogy megértsük a banyánfa jelentőségét a szigetlakók számára, fontos ismernünk annak történetét. A banyánfüge, amely most 18 méter magas, 1873-ban került elültetésre, amikor mindössze 2 méteres csemete volt. Az ültetést a seriff végezte annak alkalmából, hogy az első protestáns missziók 50 éve érkeztek a szigetre. A Ficus benghalensis nem őshonos Hawaii szigetén, Indiából szállították ide, és Hawaii soknemzetiségű mivoltának szimbólumává vált.

Azóta egy közösségi hely, gyülekezőpont lett a közösség számára. Iskolások generációi játszottak árnyas lombja alatt, vadcsirkék rikácsoltak az ágain. Karácsonykor színes fényekkel díszítik a koronáját.

Noha a fa elszenesedett, még mindig áll és most új, biztató hírek is érkeztek róla. A matuzsálem új leveleket hozott!

A fa egyharmada tényleg igen erőteljes felépülést mutat, a másik egyharmada egy kis fejlődést, a harmadik viszont ezidáig halottnak tűnik. A fa mintha még mindig kómában lenne, mint egy ember, aki sokszor hetekig, hónapokig fekszik így, majd egyszer csak kinyitja a szemét vagy megmozdítja az ujját. Még sok levelet kell fejlesztenie, hogy táplálni tudja önmagát. A szakértők szerint a talaja extrém felforrósodott a tűz alatt és emiatt megváltozott a vízfelszívási lehetősége is.

Az önkéntesek számos más károsodott fát is gondoznak, öntöznek, de a kenyérfák, kukui diók és kenyérfák többsége sajnos elszenesedett.

Noha a helyiek most a saját életüket próbálják újraépíteni a pusztító tűz után, a szakemberek rendkívül bizakodóak, a remény szimbólumának tartják a fa életben maradását.

Mindenki abban bízik, hogy ez a szeretett fa jelképe lesz az újrakezdésnek.

Maui szigetére most nagyon ráfér egy ilyen „égi jel”.