Segítő növényi anyagok.

Jó hír érkezett: drámai mértékben sikerült növelni az élettartamot, egyelőre kísérleti állatokban. A tudósok felnőtt rágcsálókba szőlőmag kivonatot fecskendeztek és így hatszorosára növelték az egerek hátralévő életének hosszát.

A növényi anyag 9%-kal hosszabbította meg az élettartamot, ami az emberek esetében több mint egy évtizednek felel meg. A növényi anyagokban nagy potenciál rejlik a betegségek késleltetésére, enyhítésére, megelőzésére.

A PCC1 nevű flavonoid segít ’kiöblíteni’ a szervezetből az osztódást abbahagyó ’zombie’ vagy ’idősödő’ sejteket. Ahogy öregszünk, ezek természetes módon felhalmozódnak és olyan anyagokat bocsájtanak ki, amelyek gyulladásokat okoznak. A szervek korhoz kötődő működési hanyatlása, valamint a krónikus betegségek megnövekedett rizikója részben ennek a felhalmozódásnak a következménye.

A PCC1 a szőlőmag kivonatban is megtalálható, növeli az egészséget és az élettartamot az egerekben a zombie sejteken végzett munkája révén. A PCC1 szelektíven csak az idősödő sejteket pusztítja, az egészségeseket békén hagyja.

91 hím és nőstény egeret vizsgáltak, akiknek az életkora 24 és 27 hónap között volt. Emberi életkorra átszámolva ez a 75 és 90 év közötti tartományba esne.

Számos olyan betegség van, amelynek kockázata növekszik az életkor előrehaladtával: például a 2-es típusú cukorbetegség, csontritkulás, érrendszeri zavarok. Ezek többnyire együtt fordulnak elő, 70 éves kor felett exponenciálisan megnő a jelenlétük.

Az eddigi eredmények biztatóak, reményt keltenek az ügyben, hogy az az egészség és az élettartam meghosszabbítható. A természetes forrásokon alapuló terápiával a korhoz kapcsolódó betegségek kezelése ígéretes útnak tűnik.

Az eredményeket  a Nature Metabolism folyóiratban publikálták.