Öregedő világ.

A világ országaiban demográfiai változás zajlik: egyre idősödik a populáció. 2018-ban a 64 év felettiek száma meghaladta az 5 év alattiak számát, a történelem során ez volt az első alkalom, hogy ilyen helyzet állt elő.

A jövőbeli populációk várható életkorát ma már különféle számításokkal tudják becsülni. Az egyes országokban nem egyformán alakul a koreloszlás, jelentős különbségek vannak. A gazdagabb orszgokban magasabb jövedelmek mellett kevesebb gyermek születik, ugyanakkor hosszabb lett a várható élettartam. Az USA-ban már 1966-ban bekövetkezett a fordulat, amikor a 64+osok vették át a vezetést. Spanyolországban 1970-ben, Dél-Koreában 2000-ben jött el ez a váltás.

A világ számos országában ugyanakkor még nem fordult át a koreloszlás. A becslések szerint Indiában 2028-ban kerül erre sor, Dél-Afrikában pedig csak 2036-ra várható a fordulat. A szegény országokban sok gyerek születik, ugyanakkor a várható élettartam is jóval kevesebb, ezért Nigériában például csak 2087-re várják az átváltást.

Az előrejelzések szerint az 5 évnél fiatalabb gyermekek száma a 21. században tetőzni fog. Ugyanakkor a várható élettartam egyre nő, ezért egyértelmű,hogy egy öregedő világ felé haladunk.