Megdöbbentő szám.

Az emberi agy bizonyos határ felett már nem képes értelmezni a számokat: hiába próbáljuk, nem tudjuk elképzelni, hogy mennyi csillag van az égen, hány darab homokszem a tengerparton vagy éppen fa a nagyvilágban.

Szerencsére utóbbiból sincs kevés, annak ellenére, hogy még jobb lenne, ha sokkal több lenne. Akadnak tudósok, akik pedig azt is megnézték, hogy mennyi is pontosan az annyi.

Néhány évvel ezelőtt Thomas Crowther, a Yale Erdészeti és Környezettudományi Iskola kutatója kezdett foglalkozni a kérdéssel: mennyi fa él a bolygónkon?

Kiderült, hogy ezt az információt pontosan senki sem tudja, még a szakértők sem. A műholdas felvételek alapján történt becslések kb. 400 milliárd fáról szóltak, a földi mérések viszont csak az Amazonas medencéjében 390 milliárd fát tippeltek.

Crowther végül úgy döntött, hogy a földi mérésekre támaszkodnak. Minden egyes adat, ami a modellbe bekerült, olyan emberektől származott, akik bizonyos területeken megszámolták a fákat. Emellett az egyes országok erdészeti felméréseit, leltárait is feldolgozták. Miután begyűjtötték az adatokat mintegy 400 000 erdős területről, mindet egy programba táplálták.

A számítógép pedig az információkból kalkulálva megadta a Földön élő fák becsült számát: 3 trillió (ezerszer milliárd) fa!

Ez már olyan hatalmas szám, amit elképzelni sem tudunk. Ha például azt nézzük, hogy 3 trillió másodperc az átszámolva 94 638 év, akkor már lehet némi fogalmunk az összeg nagyságáról. Ez persze soknak tűnik, de ne feledjük: az élet kezdete óta már a fák felét elvesztettük, évente mintegy 15 milliárddal lesz kevesebb a számuk.