Elég egy teáskanálnyi minden nap.

A depresszió és a különféle idegrendszeri problémák mára globális betegségekké váltak. Túlhajszolt, stresszes életünkben állandósult a kimerültség, a szorongás, a kilátástalanság, amely sok esetben depresszív állapothoz vezet. Fontos, hogy a mentális betegséggel küzdőket ne bélyegezzük meg, ne rekesszük ki, segítsük azok felismerését és kezelését.

Természetesen a depresszió kezelése szakorvosi feladat, de a szakértők egyetértenek abban, hogy a szellemi egészségünkért sokat tehetünk a megfelelő táplálkozással is.

A chiamagról újabban rengeteget hallhatunk, egyesek szuperételnek tartják. A Mexikóból származó azték zsálya (Salvia hispanica) magja már könnyen beszerezhető akár élelmiszerboltokban, bioboltokban is. Vélhetően már az ősi civilizációban élők, a maják és az aztékok is fogyasztották, elsősorban az olajáért termesztették.

Az étkezésbe érdemes beépíteni, fogyasztása számos előnnyel jár. Alapvető tápanyagokat tartalmaz, vasat, kalciumot, magnéziumot. Remek omega-3 zsírsavforrás, gazdag rostban is. Segíti az emésztést, védi a szívet, felpörgeti az immunrendszert. Újabb jelentések szerint felveszi a harcot a depresszióval szemben is. Az omega-3 zsírsavak segítenek a hangulatváltozásokat kezelni. Egyes tanulmányok szerint az alacsony omega-3 zsírsavszint mentális és érzelmi szempontból rendellenes működéshez vezethet.

Fontos tudni, hogy a chiamagból elegendő naponta egy teáskanálnyi mag beáztatva, annál is inkább, mert túlzott fogyasztása emésztőrendszeri problémákat idézhet elő. Érzékeny egyéneknél allergiát is kiválthat! Ennek okán napi 15 grammnál nem javasolt többet ennünk ebből az egzotikus élelmiszerből.