Iható magyal.

Amerikába több millió tonna tea érkezik minden évben, főként Ázsiából. Pedig Amerikának saját, őshonos teanövénye van. Sokan a kiskertekben nevelgetik ezt a növényt, anélkül, hogy tudnák: a teája iható. A yaupon magyal (texasi magyalnak is nevezik) leveléből készülő, antioxidánst és koffeint tartalmazó italt az őslakosok valamikor gyógyászati céllal fogyasztották. Hosszú története van annak, hogy miért tűnt el mégis a köztudatból és az üzletekből.

A yaupont ’cassina’ ként ismerték a timucua törzsben és később a színe miatt ’fekete italként’ emlegették a spanyol hódítók. Számos törzs használta gyógyászati célra, napi szinten is fogyasztották, de ugyanakkor különféle szertartások részeként is itták. Speciális tisztítási rituálé során az elme megtisztítására is kortyolgatták, különféle keverékek alkotójaként.

Amikor az angolok megérkeztek az Újvilágba, a tea szerves része volt a bennszülöttek kultúrájának.  A korai telepesek előszeretettel importálták az árut az öreg kontinensre, ám ez hamar megváltozott.

A yaupon tea nem élte túl az újonnan érkezők okozta viharokat. Angliába és Franciaországba is szállították, de az új nevének köszönhetően nem sokáig. Történt ugyanis, hogy egy skót botanikus, William Aiton véletlenül, vagy szándékosan rosszul választott nevet számára: Ilex vomitoria lett, márpedig a vomit angolul annyit tesz: hányni. A elnevezése megbélyegezte ezt a növényt.

Noha semmiféle bizonyíték nincs arra, hogy a növény hányást okoz, ez a szerencsétlen névválasztás oda vezetett, hogy a tea kivitele hamarosan abbamaradt. Az igaz, hogy a keverékek fogyasztása a rituálék során hányással is járt, de ezekben az esetekben direkt olyan növényeket is adtak a mixhez, amelyek ezt a reakciót váltották ki.

Valószínűleg Aiton nem véletlenül találta ki ezt a nevet, hiszen a Brit birodalomnak semmiféle érdeke nem fűződött ahhoz, hogy Amerikából érkezzen tea, miközben ők a Kelet-Indiai Társaság révén monopóliummal bírtak a teapiacon. Márpedig Aiton királyi kertész volt.

Újabban azonban újra felfedezték a yaupont teát, egyre többen termesztik és már többfelé hozzájuthatnak az érdeklődők. Talán hamarosan elnyeri a neki járó elismerést a bennszülöttek kultikus teája.