Hosszabb élet.

Sokszor hallottuk már, hogy a napi 10 000 lépés hozzájárul az egészségünkhöz. Sokak számára a mindennapokban nehéz ezt a számot elérni, ami frusztrációt okoz, inkább neki se kezdenek, ha lehetetlennek érzik a küldetést.

Most jó hír érkezett: kiderült, hogy egy bizonyos kor felett ugyanolyan jó hatással bírhat a kevesebb lépés is. Egy új tanulmány szerint a napi 7000 lépés már jelentős egészségügyi előnyökkel jár! Talán ez a szám motiválóbb, könnyebben elérhető célt jelenthet sokak számára.

A Massachusettsi Egyetem kutatói 2210 résztvevőt vizsgáltak, fehéreket és feketéket, nőket és férfiakat egyaránt. A páciensek középkorúak voltak, átlagosan valamivel 45 év felett. A résztvevőket 2005 és 2018 között követték, miközben ők a napi aktivitásuk során gyorsulásmérőt viseltek. 2018-ra az eredeti megfigyeltek 3%-a elhunyt.

Közvetlen összefüggést természetesen nem lehet a lépésszám és a halálozás között találni. Azt azonban kijelenthetjük, hogy azoknál, akik meglépték a napi 7000 lépést, 50-70%-kal alacsonyabb rizikója volt a korai halálozásnak. Úgy tűnik, hogy a lépések intenzitása nem befolyásolta az eredményeket.

Akik alapból csak nagyon kevés lépést teljesítettek naponta, ők élvezték a legnagyobb előnyét annak, ha a 7000-es lépésszámot megtették. A 10 ezer feletti lépésszám nem járt további előnyökkel.

Noha a 10 ezer sokaknak a kitűzött cél, úgy tűnik, hogy ez nem egy olyan egységes szám, ami mindenkire ráhúzható. Ezen eredmények szerint a középkorúaknak például a 7 ezer lépés jó és sokkal elérhetőbb cél lehet, legalábbis egy lépés a hosszú élet felé.