Vissza a gyökerekhez.

Az Egyesült Királyság egy öreg malma újra működésbe lendült: a történetét 1016-ig visszavezetni tudó épületben most teljes gőzzel folyik az őrlés. A pandémia idején ugyanis a helyiek ellátása akadozott.

A Sturminster Newton Mill nevű malom Anglia déli részén található. Már az 1970-es években leállt itt a rendszeres termelés, majd múzeummá alakult, hogy a látogatók bejárhassák az ipari örökséget. Az élmény részeként Pete Loosmore molnár több évszázados gépeket mutatott be az érdeklődőknek, amelyeket 26 évvel korábban az édesapja állított helyre, hogy a vendégeknek lisztet készíthessen.

Fotó: Marilyn Peddle (CC by 2.0)/Flickr

Az őrlés nem állt le teljesen, eddig is kb. havi két napot dolgoztak a kerekek, az így előállított lisztmennyiség elegendő volt a szezonra. Most viszont változott a helyzet, hiszen látogatók sem jöhetnek a malomba, ugyanakkor hiány is mutatkozik lisztből.

A karantén idején néhány árucikkből tartós hiány keletkezett a régióban, így például lisztet is egyre nehezebb arrafelé találni. Érdekes módon nem az ellátással van gond, hanem a lisztes tasakok méretével: a boltokban kapható lisztek kisebbek, mint amekkorát a malomipar előállít, így most nem győzik előállítani a megfelelő kiszerelésű termékeket.

Loosmore számára nem volt kérdés, hogy segítenek a kialakult helyzetben. Molnár társával együtt elhatározták, hogy átmenetileg teljes körű működésre alakítják át a malmot.

Az elmúlt hetekben már több mint egy tonna gabonát megőröltek. A tulajdonos úgy érzi, hogy jó újra életet lehelni a gépekbe, és most egy kicsit úgy dolgozni, mint valamikor régen, a szintén molnár nagyapja idejében.

Kiemelt kép: Marilyn Peddle (CC by 2.0)/Flickr