Bakancslistás színpadok!

Egy színház már önmagában is „szent hely”, sajátos, varázslatos hangulattal. Mindegy, hogy kicsi-e, vagy hatalmas, díszes vagy egyszerűbb, történelmi jelentőségű, vagy névtelen. A világ legszebb, legkülönlegesebb színházaiból válogattunk!

1. Minack Theatre, Cornwall, Anglia

Rowena Cade fejéből pattant ki az ötlet, hogy a kertje végébe felépít egy színházat, a helyi amatőr társulat számra. A látvány önmagáért beszél!

2. Bregenzi Fesztivál víziszínpada, Boden-tó, Ausztria

Az úszó színpad egészen egyedi, lenyűgöző megoldás. Noha 7000 ülőhellyel bír, a nyári szabadtéri opera vagy musical előadásokon bizonyára így is teltház van.

3. The Winter Garden, Toronto, Kanada

Az 1913-ban épült színház sajátossága, hogy egy másik színház felett, a hetedik emeleten található. Ez a világ utolsó működő emeletes színháza.

4. Herodes Atticus odeon, Athén, Görögország

Nem mai darab: kr. u. 161-ben épült, az Akropolisz déli lankáink. A fantasztikus elhelyezkedésű színház deszkáin fellépett már Maria Callas, Frank Sinatra, de Sting is.

5. Shakespeare’s Globe, London, Anglia

A színész-rendező Sam Wanamaker által alapított Globe színház a Globe rekonstrukciója,  ami eredetileg 1599-ben épült, de 1613-ban leégett, majd 1644-ben lebontották. A modern változat 1997-ben nyitotta meg a kapuit.

6. Tampa Theatre, Florida, USA

John Eberson építész tervezte az 1926-ban megnyílt színházat. A belső tér egy mediterrán udvarra hasonlít, a mennyezeten pedig 99 lámpa lóg, csillagokat jelképezve.

7. Palacio de Bellas Artes, Mexikóváros, Mexikó

Mexikó legfontosabb kulturális épülete 1934-ben készült el. A színházi előadások mellett kiállításoknak is teret ad.

8. Sydney Opera House, Sydney, Ausztrália

A dán építész, Jørn Utzon alkotását valószínűleg képekről mindenki ismeri. 1973-ban nyílt meg az ikonikus színház, amely a világ egyik legforgalmasabbja is egyben, évente kb. 1500 különböző előadásnak, kiállításnak, bemutatónak ad otthont.

9. Palau de la Música Catalana, Barcelona, Spanyolország

Lluís Domènech i Montaner tervezte az épületet, amely 1908-ban készült el, eredetileg a kórusok részére.

10. Royal Albert Hall, London, Anglia

A művészetek és tudományok befogadását és megértését hivatott szolgálni Albert herceg (Viktória királynő férje) elképzelése, víziója nyomán épült meg London ikonikus épülete. 1871-es megnyitása óta folyamatosan működik.

+ 1. Nemzeti Színház, Budapest

2002. március 15-én nyitotta meg kapuit a Duna partján. A tervezők – ahol lehet – természetes anyagokat használtak: mészkövet, gránitot, fát, gyapjút és üveget. A szőnyegek és a páholyok drapériái egyedi tervezésűek. Külső megjelenésében a létesítmény egy hajó képzetét kelti, amely a Dunán ringatózik. Az építmény egészét körülölelő kertben egy szoborpark is helyet kapott, ahol a közelmúlt legendás színészeinek egy-egy emlékezetes szerepükben megörökített, bronzba öntött életnagyságú szobra látható.

https://www.facebook.com/KomondiAttilaPhoto/photos/a.186199295110350/443973002666310/?type=3&theater