Bátor lépések.

Nem szeretne lassítani, pedig valójában kényszerből lett gyógyszerész: Kesa Hatamoto nem a megszokások mentén éli életét. A japán asszony 101 évesen és 196 naposan április 1-én lett hivatalosan is a világ legidősebb patikusa.

Ne gondoljuk, hogy csak igazgatja a gyógyszertárát, leltároz, rendel,  kiszolgál – ma is kiveszi a részét a munkából.

Kesa gyerekkorában tanár szeretett volna lenni, azonban az apja az orvoslás felé irányította. A férfi azt mondta, hogy egész életre szóló hivatást jelent, ha megszerzi a gyógyszertári engedélyt.

Kesa úgy kezdett neki a tanulmányainak, hogy nem igazán tudta, milyen lesz és rengeteget kellett tanulnia, hogy lépést tartson. Miután lediplomázott, egy laboratóriumban kezdett dolgozni. Később férjhez ment, ez átmenetileg szünetet jelentett a karrierjében.

A lehetőség, hogy saját patikát nyisson, gyakorlatilag kényszerből jött az életébe. A férje kezességet vállalt egy barátjáért, akiben megbízott. A dolgok azonban balul sültek el, ki kellett fizetniük a barát adósságát. Egy ismerősük viszont emlékezett rá, hogy Kesa-nak van gyógyszertári végzettsége és mivel pénzügyi csapdába kerültek, megfogadta a tanácsát, hogy nyisson egy kis patikát.

Az üzlet nem csak gyógyszereket kínált, de általános árucikkeket is. Mivel a közelben nem sok más bolt volt, nem volt nehéz vásárlókat találni. Kesa később kínai gyógyászatot tanult, azzal a céllal, hogy olyan gyógyszertárat hozzon létre, amely a páciensek általános jó közérzetét segíti elő.

Kesa szerint a személyisége az, amelynek köszönhetően 70 éve irányítja a patikát.

Úgy érzi, hogy van kellő bátorsága és nem foglalkozik túl sokat a dolgokkal. Sosem hibáztatta a férjét azért, hogy pénzügyi csapdába került, szerinte ez volt a legbölcsebb dolog, amit tehetett.

Kesa elmondása szerint a páciensek és a gyógyszertári közösség is nagyon boldog, hogy élőben láthatnak egy Guinness-rekordert. Ő maga köszönetet mond az isteneknek, Buddhának és mindenkinek, aki segítette. Hiszi, hogy egyfajta égi áldás az, hogy annyit dolgozhat, amennyit csak szeretne.