Újra otthon.

A passamaquoddy törzsnek sikerült visszaszereznie egy 56 hektáros földdarabot, amely az őseik földjét jelenti. A természetvédelmi szervezetek segítségével a 160 éve jogtalanul elbitorolt Fenyő-sziget (Pine Island), amit ők ’Kuwesuwi Monihq’ néven ismernek, most újra az otthonukat jelenti.

A Maine államban található Nagy-tó legnagyobb szigete különleges történelmi és kulturális jelentőséggel bír a passamaquoddy közösség számára. A mindössze 3700 főt számláló kis bennszülött törzs már több mint 10 ezer éve él az amerikai kontinensen.

A törzs igazságtalanságnak érezte, hogy egykoron elvették tőlük ezt a szigetet. Fájó pont volt ez számukra, hiszen az őseiké volt, felbecsülhetetlen értéket jelentett nekik.

Nemrégiben a sziget eladóvá vált. Az erdőborította földdarabot, ahonnan lenyűgöző kilátás nyílik a partszakaszra, az elmúlt 95 év során mindössze két tulajdonos birtokolta.

Márciusban az összegyűjtött 355,000 dollárral (kb. 102 millió Ft) visszavásárolták a szigetet. Az ügyletet egy ügyvédi csoport segítette, mintegy közvetítő hídként szolgáltak a természetvédelmi hatóságok és a törzs tagjai között. A földdarab visszaszerzése lehetővé teszi, hogy a törzs hazatérjen erre a különleges helyre, amely generációk otthonát jelentette.

Kiemelt kép: Vladi-private-islands.de