2020 különösen nehéz évnek bizonyul.

A járvány és azzal érkező bizonytalanság hatalmas nyomást helyezett mindenkire. A munkahelyi vagy az életkörülményekben bekövetkezett változások még azokat is megviselhetik, akik nem különösebben tartanak a vírustól. Bármerre nézünk, mindenhol eluralkodott a mélabú, az emberek nagy többsége elgyötört.

Ha próbálnánk is kicsit kivonni magunkat ebből a melankolikus hangulatból, hiába: a közösségi médiát, a televíziót is eluralta a téma. Egy esti híradó javarészt abból áll, hogy milyen balesetek történtek, hol hányan vesztették életüket. Hogy lehetne valaki egy kicsit is életvidám, ha egész nap szörnyűségek egész sorát ömlesztik rá?

A világ borzalmain túl ott vannak a személyes problémák is. Anyagi gondok, magánéleti nehézségek, konfliktusok, betegségek, egyéb nyűgök. Mindenkinek megvan a maga keresztje, ahogy szokták mondani, de mit tehetünk, hogy ne roppanjunk meg a súlya alatt?

Az agyunk úgy van trenírozva, hogy a negatív élmények mélyebb nyomokat hagynak. Az “üss vagy fuss” evolúciós késztetése stresszt generál a szervezetben, ami idővel akár a legkisebb dolgokra is reagál. Nem segít, ha megpróbáljuk ezt elnyomni, elfojtani a negatív érzéseinket. Ha szorongunk, csalódottak, dühösek vagy épp szomorúak vagyunk, az érzés nem múlik el csak úgy, akkor sem, ha valaki azt mondja: “fel a fejjel”! Ez az élet velejárója, el kell fogadnunk. Az ellen viszont, hogy ne csak erről szóljon az életünk, tudunk tenni.

A viszonylag egyszerű trükk abban rejlik, hogy nem elkerülni vagy elnyomni próbáljuk a rossz érzéseket, hanem keressük és észrevesszük a jót is!

Tudatosan taníthatjuk az elménket arra, hogy figyeljen a pozitív élményekre is. A látásmódunk megváltoztatása az, ami átsegíthet a nehéz időszakon. Ha beszélgettünk egy jót valakivel, ha finomat főztünk, ha sikerült elérni akár egy apróbb célt is, megjegyezhetjük, hogy ez jó. A kávé illata, az őszi táj szépsége, egy kisgyermek kacaja vagy bármi, ami örömet okoz, nagyobb figyelmet érdemel. Minél több jó dolgot veszünk észre, annál könnyebben fogja az agyunk ezt keresni, és minél több ilyen dolgot találunk, annál jobban fogjuk magunkat érezni a bőrünkben.

Minden rosszban van valami jó, ideje megtalálnunk!