Egy darabka múlt.

Az öreg házak számtalan titkot rejtenek, amelyek időnként a felszínre bukkannak. Egy skót szerelő, Peter Allan épp egy régi házban javította a fűtést, amikor valami szokatlant fedezett fel: egy antik üveget a padló deszkái alatt. A munka során eltávolította a fűtőtestet és egy nyílást vágott véletlenszerűen az aljzaton, hogy hozzáférjen az alatta futó csövekhez. Mint kiderült, pontosan ott dolgozott, ahol a palack feküdt, így bukkant rá az üvegre.

A férfi alig akart hinni a szemeinek. A ház tulajdonosnőéhez sietett, aki a férjével együtt úgy döntött, hogy az iskolában lévő gyerekeket is megvárják a kibontással. A srácok rendkívül izgatottak voltak, igaz, egész másra számítottak, amikor az anyjuk értük ment tanítás után és elárulta, hogy valami meglepetés várja őket otthon. Azt hitték, hogy hot-dog lesz uzsonnára.

Eilidh Stimpson és a família először csipesszel próbálta kiszedni a cetlit, de félő volt, hogy ez a technika megsérti az összehengergetett papírt. Végül eldöntötték, hogy egy kalapáccsal összetörik a palackot, hogy hozzájussanak az irományhoz. Amikor a papírdarabka kiszabadult, mindnyájan köré gyűltek és izgatottan olvasták. Kiderült, hogy az üzenetet két munkás írta, akik a padlót építették. 1887-ben ezt a szobát vélhetően a szobalánynak szánták.

A papíron ez állt:

„James Ritchie és John Grieve fektette ezt a padlót, de nem ők itták meg a whiskey-t. 1887. október 6. Bárki is találja meg ezt az üveget, azt gondolhatja, hogy a hamvaink az úton szállnak.”

Fotó: Eilidh Stimpson

A 135 éves feljegyzés történelmi kuriózum. Az 1881-es népszámlálás szerint egyébként a férfiak csupán pár mérföldre éltek az öreg a háztól. A család azt tervezi, hogy a cetlit egy darabka üveggel együtt bekeretezik és kiteszik a falra, hiszen hozzátartozik a házuk történetéhez.

Kiemelt kép: Peter Allan