Harcos elődök.

A Római Birodalom hódítás és véres harcok révén épült és vált naggyá. A 3 kontinensre kiterjedő államban az uralkodó bürokrácia és erődemonstráció segítségével tartotta fenn hatalmát. Ezernyi katona, felfegyverzett hadsereg és masszív fegyverkészlet segítségével hódították meg a leigázott népeket. A kardokat a római kovácsok alkották és az utódok szétszórva leltek rájuk az egykori birodalom területén, ott, ahol elődeink leejtették vagy épp elrejtették őket.

A közelmúltban izraeli régészek kiváló állapotban megőrzött kardokra bukkantak.

A fegyvereket véletlenül fedezték fel egy Holt-tengerre néző barlangban, az En Gedi oázistól északra. A csapat azzal a céllal lépett a barlangba, hogy a modern technológiát használva megpróbálja felfedni azt a rég megfakult írást, amely egy ismert, fennmaradt ókori héber tintafelirat része egy, az üreg belsejében lévő cseppkövön.

Az egyik régész felfigyelt egy fura dologra a sziklahasadékban, ami egy római fa pilumnak, vagyis gerelyszerű fegyvernek tűnt. Ezen felbuzdulva a csapat szakemberekkel együtt tért vissza később az üregbe, hogy tovább vizsgálódjon.

Egész pontosan 4 kardot találtak egy keskeny résben, a leletek már közel kétezer éve rejtőztek ott.

Az 1900 éves kardok vasból készültek, közülük hármat fahüvely borít, ami a Holt-tenger klímáján remek állapotban őrződött meg. A 3 spatha vagy hosszú kard, valamint az egy rövid, karikagyűrűs darab olyan római fegyvereknek tűnnek, amit a júdeai lázadók zsákmányoltak és további felhasználás céljából elrejtettek.

A vélekedés szerint a kardok a Bar Kohba felkelés idejéből is származhatnak (i.sz. 132 és 135 között), aminek során Júdea római tartomány zsidó lakosai fellázadtak a kormányzó ellen. Néhány év után a római katonák leverték őket Julius Veresus tábornok vezetésével, talán ezeket a kardokat épp a konfliktusok során használták.

A tudósok most azon dolgoznak, hogy minél többet megtudjanak ezen kiemelkedő történelmi ereklyékről.

Kiemelt kép: www.facebook.com/AntiquitiesEN