Ünnepi finomság.

Különös leletre bukkantak a Lübeck óvárosában dolgozó régészek: egy 79 éves mogyorótorta került elő a földből. Az édesség rendkívül jó állapotban van, csak kicsit koszos. Első lépésként megtisztítják ecset, csipesz és szike segítségével, majd konzerválják a megfelelő módszerekkel.

A süteménymúmia némileg elszenesedett és a folyadékveszteség miatt jelentősen össze is zsugorodott. Hiába feketedett meg a koromtól, mégis jól felismerhető állapotban van.

Az a ház, amelyik mellett a tortát találták, 1942-ben a bombázások során összeomlott. A torta csodával hatásos módon maradt épségben, a szakértők szerint vélhetően üreg keletkezett a törmelék alatt és az akadályozta meg, hogy a desszert túlságosan felhevüljön vagy összetörjön.

A leletet természetesen laboranalízisnek is alávetik. Ennek eredménye dönti el majd azt is, hogy vízzel mossák-e le a szennyeződéseket vagy más szereket alkalmaznak a stabilizáláshoz.

Nem a torta volt az egyetlen tárgy, amely előkerült az ásatások során, a közelében találtak kávéskészletet és lemezeket is. A kutatók úgy vélik, hogy egy korabeli konfirmálási ünnepség kellékei ezek. Ezt az eseményt akkoriban leginkább virágvasárnap tartották.

Bizonyára még sok különleges leletet rejt a föld mélye, Drezdában például 2020-ban egy borospincét ástak ki. Élelmiszerek azonban csak nagyon ritkán maradnak meg, ezért is olyan különleges a most előkerült tortamúmia.

Kiemelt kép: dpa/www.sueddeutsche.de