Virágos hobbi.

80 éve működik és napjainkban is tevékeny az amerikai Worthington városában a kertészklub. 1939. szeptember 11-én 6 lelkes hölgy elhatározta, hogy klubot alapít a közös ültetésekhez, gyomlálásokhoz, növény csereberékhez. Napjainkban 23 aktív és 6 tiszteletbeli tag szorgoskodik a virágágyások körül. Terry Schissel egyike az állandó tagoknak, ő maga 1992-ben csatlakozott. Az eredetileg Angliából származó hölgytől nem állt távol a kertészkedés, mégis rengeteget tanult a többiektől.

Az összejövetelek rendszeresek, minden hónap második hétfőjén találkoznak, hogy átbeszéljék a teendőket.

Márpedig azokból rengeteg van: különféle versenyeken indulnak, vásárokra járnak, alkalmakra készítenek virágdíszeket. A fő feladat természetesen a kertészkedés, például növényeket adományoznak és ültetnek a kórháznak, vagy épp egy köztérre.

A klub részt vesz az évenként megrendezésre kerülő tavaszi fesztiválon, és házigazdája egy növényvásárnak is.

Együttműködnek a Minnesotai arborétummal, egy könyvtárnak pedig kertészeti könyveket adományoztak. Minden évben időt szakítanak arra is, hogy egy túra keretében felkeressék egymás kertjét, ahol megcsodálhatják a tagok munkáját.

Az asszonyok nem győzik hangsúlyozni, hogy mennyit tanulnak egymástól: az itt élők szívesen osztják meg a tippjeiket, hogy mit érdemes termeszteni, nevelgetni, melyik virágnak legyen feltétlenül hely a kertben vagy a balkonládában. Azok az apróságok, hogy melyik növény kedveli a napot vagy az árnyékot, hozzájárulnak ahhoz, hogy rengeteg virágos, gondozott kertecskével büszkélkedhet a város.

Képek: Terry Schissel