Családi örökség.

Tom Street 95 éves harsonás az angliai Heage városából. Az idős úr mostantól Guinness-rekorder, mint a leghosszabb ideje játszó fúvószenekari tag. Amióta csak megszületett, a zene a legnagyobb szenvedélye, 13 éves kora óta pedig zenekari tagként fújja a harsonát. 2023 márciusában hitelesítették a rekordot, amely szerint 82 éve és 332 napja játszik a bandában – és még nincs vége!

Az elismerés Tom unokájának, Louis Streetnek köszönhető, aki jelentkezett nagyapja nevében a rekordkísérletre és aki maga is sokat kap a papa révén a család zenei örökségéből.

Amikor megkérdezték az idős urat, hogy mikor kezdett szenvedélyesen érdeklődni a zene iránt, ő gondolkodás nélkül rávágta: ’aznap, amikor megszülettem’. Apja is zenész volt, és két fivére már korábban is a Heage Band-ban játszott. Amikor a bátyjai a hadseregbe vonultak, szükség volt zenekari pótlásukra: ő maga így kezdett az együttesben játszani 13 évesen.

Tom karrierje évtizedek óta töretlen és még mindig tart: a szenior csak ritkán hagy ki próbát, péntekenként és vasárnaponként ott a helye a próbateremben.

Noha a harsonán játszik, nem volt ez mindig így: a kezdetekkor a tenorkürt és az eufónium volt a hangszere, csak 1949-ben fordult az érdeklődése a harsona felé. Nem volt ez tudatos döntés, csupán a rendelkezésükre álló hangszerből választott.

Hihetetlenül szép emlékek azok, amikor 5 fiútestvérével együtt játszhatott, ez mindennél erősebb kötelék volt köztük. Még egy-egy vita után is képesek voltak leülni és együtt zenélni.

A zene mindig kéznél volt, mindig is az élete része volt.

Annyi örömet jelent számára, hogy szórakoztathatja a közönséget, a muzsika segít olyan dolgokat elmondani, amit szavakkal nem lehet, valódi szabadságot jelent. Szívesen emlékszik arra, hogy 1953-ban II. Erzsébet koronázásának napján is játszottak, a hideg ellenére mentek körbe a faluban, de emlékezetes marad egy BBC műsorban történő fellépés is.

A rekord hitelesítését 2 hétig sikerült titokban tartani így természetesen óriási meglepetés volt. A nagy alkalomból a családtagok bulit szerveztek a próbaterembe, ahol végül fényt derült a világcsúcsot igazoló elismerésre. Tom, aki nagyon boldog volt, megerősítette, hogy eszében sincs még letenni a hangszert!