A tojás sokáig az egészségtelen reggelik mumusának számított, főleg a benne lévő koleszterin miatt. A sárgáját gyakran démonizálták, diétás étrendekből száműzték és sokan félve kanalazták ki a közepéből. De vajon tényleg jogos volt ez a félelem? Egy friss tudományos kutatás most alaposan átírhatja a tojásról alkotott képünket.

Egy friss kutatás átírja, amit a tojásról hittünk

Koleszterin kontra koleszterin – nem mindegy, honnan jön

Sokáig úgy gondoltuk, hogy amit megeszünk, az egy az egyben tükröződik a vérünkben is. Az új-zélandi Otago Egyetem kutatása azonban cáfolni látszik ezt. Több mint 1000 felnőttet vizsgáltak meg és azt találták: a tojásfogyasztás és a vér koleszterinszintje között nem volt kimutatható összefüggés. A vizsgálat során nemcsak az étrendet térképezték fel, hanem pontos vérvizsgálatokat is végeztek, és több egészségi mutatót is összevetettek, hogy ne csak egyetlen tényezőre építsék az eredményt.

Egy friss kutatás átírja, amit a tojásról hittünk

Tojás minden mennyiségben?

Persze a kutatók nem azt mondják, hogy reggelire, ebédre és vacsorára is tojást kell enni. De arra igenis felhívják a figyelmet, hogy a mérsékelt tojásfogyasztás egyáltalán nem káros, sőt, egy egészséges étrend része lehet. A tojás kiváló fehérje- és vitaminforrás, ráadásul hosszú időre eltelít – így talán még kevesebb egészségtelen nassolnivalóra lesz szükség.

Egy friss kutatás átírja, amit a tojásról hittünk

Egy régi mumus új szerepben

A kutatás egyik vezetője, dr. Nick Gant szerint a tojás rehabilitációja régóta esedékes volt. „A tojás a világ egyik legtáplálóbb és legmegfizethetőbb élelmiszere – fontos, hogy az emberek ne féljenek tőle alaptalanul” – mondta a kutató.

A tanulmány emellett azt is megállapította, hogy az emberek általános koleszterinszintjét sokkal inkább az befolyásolja, hogy mennyi telített zsírt és feldolgozott ételt fogyasztanak, nem pedig az, hogy hány tojást esznek meg hetente.

Egy friss kutatás átírja, amit a tojásról hittünk

Akkor most ehetünk tojást reggelire?

Ha eddig lelkiismeret-furdalással csúszott le a reggeli tükörtojás vagy főtt tojásos szendvics, most fellélegezhetünk. Természetesen mindenkinél érdemes figyelembe venni az egyéni egészségi állapotot, de általánosságban úgy tűnik, a tojás jóval kevésbé veszélyes, mint ahogyan azt évtizedekig sulykolták.

Forrás:
Gant, N. et al. (2025): „Egg consumption and serum cholesterol: A cross-sectional analysis of dietary habits in a New Zealand adult population.” Nutrition & Metabolism. DOI: 10.1186/s12986-025-00883