Jót tesz a jeges merülés.

Az észak-európai népek számára nem ismeretlen a hideg vízbe merülés az immunrendszer erősítésére, de a jelenség mögött húzódó tudományos magyarázatokkal eddig nem sokan foglalkoztak.

Egy nemrégiben publikált átfogó elemzés (a Norvég Sarkvidéki Egyetem és az Észak-Norvég Egyetemi Kórház közös munkája) több mint 100 tanulmány eredményeit vetette össze. A kutatók úgy találták, hogy az egyik legjelentősebb változás, amely a hideg levegő, különösen pedig a hideg víz hatására megjelenik, az az, hogy a fehér zsírszövet barna zsírszövetté alakul.

Utóbbi egyfajta ’dolgozó zsír’, nem annyira raktározó szerepet tölt be, hanem kalóriát éget, hogy fenntartsa a test hőmérsékletét a hidegben való védekezéshez, míg a ’rossz, fehér zsír’ energiát tárol.

A krioterápiának is nevezett hideg levegős vagy hideg vizes kezelések egyre népszerűbbek, márpedig a szakemberek szerint ez hatással lesz a szervezet zsírkészletére, megelőzheti az elhízást és a szív- és érrendszeri betegségek kialakulását. A téli hónapokban történő jeges vízbe merülés csökkenti a diabétesz kialakulásának esélyét is, mivel jelentősen növeli az inzulinérzékenységet és csökkenti az inzulin koncentrációját.

A barna zsír által termelt adiponektin alapvető szerepet játszik az inzulinrezisztencia, a diabétesz és más betegségek elleni védelemben. A hideg víz hatása az inzulinra tapasztalt és tapasztalatlan úszók esetében egyaránt működött.

Egy másik nagy előnye a hideg víznek, hogy nyakig 4 C-os vízbe merülve 300 %-kal nő az agy noradrenalin termelése, néhány perc alatt.  A noradrenalin az adrenalinhoz hasonlóan a pozitív izgalmi állapotért felelős.

A hidegnek való kitettség növeli is a barna zsír mennyiségét, serkenti a glükóz felvételt és fokozza az oxidatív metabolizmust a barna zsírban A hideg által kiváltott glükózfelvétel a barna zsírban meghaladja az inzulin által stimulált glükózfelvétel sebességét az egészséges emberek vázizomzatában.

Érdemes lenne több figyelmet fordítani a hideg vízbe merülés jótékony egészségügyi hatásaira!